Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Συμπτώματα κατάθλιψης



Όλοι μας έχουμε νιώσει από καιρό σε καιρό συναισθήματα λύπης ή αποτυχίας, συναισθήματα παρόλα αυτά φυσιολογικά και υγιή, που προκαλούνται από τις δυσκολίες και τα βιώματα μας στην καθημερινή ζωή και τα οποία όμως αισθανόμαστε ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και να επανέλθουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που νιώθουν ένα φοβερό βάρος, μία  απελπισία, μία έντονη θλίψη που ξεπερνά τα όρια της καθημερινής κακής διάθεσης, μία θλίψη από την οποία νιώθουν ότι είναι δύσκολο να απαλλαγούν και θεωρούν ότι θα κρατήσει για πάντα. Μία θλίψη που τους αποσυντονίζει και τους οδηγεί σε σύγχυση, πνευματική παράλυση. Όλα τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους αφήνουν ανέγγιχτους, είναι λες και όλη η χαρά της ζωής έχει εξαφανιστεί και δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ.
Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης (τουλάχιστον το 80%) μπορούν να θεραπευτούν. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της, είναι η αναγνώριση πως υποφέρουμε από αυτήν.
Συμπτώματα Κατάθλιψης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναγνώρισης και θεραπείας της κατάθλιψης του Εθνικού Ινστιτούτου Πνευματικής Υγείας στην Αμερική, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επίμονη λύπη, άγχος και "άδεια" διάθεση
- Αισθήματα απελπισίας και απαισιοδοξίας
- Συναίσθημα ενοχής και αναξιότητας
- Εκνευρισμός
- Δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης και δυσκολία λήψης αποφάσεων
- Αίσθημα κόπωσης και μειωμένη ενέργεια 
-Απώλειαεν διαφέροντος και της απόλαυσης των καθημερινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ
- Διαταραχές στον ύπνο (αϋπνία ή υπνηλία)
- Διατροφικές διαταραχές (απώλεια όρεξης και βάρους ή αύξηση βάρους)
- Σκέψεις αυτοκτονίας
- Χρόνιοι πόνοι και ενοχλήσεις που δεν αντιδρούν σε θεραπεία
Η κατάθλιψη εμποδίζει τον άνθρωπο  από το να λειτουργήσει φυσιολογικά, επηρεάζοντας την ικανότητα του να δουλέψει, να φάει, να κοιμηθεί, να απολαύσει τις χαρές της ζωής.
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, γενετικών, βιοχημικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Συστήματα "φωτογράφισης" του εγκεφάλου, όπως είναι η μαγνητική (MRI), έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου με κατάθλιψη μοιάζει λίγο διαφορετικός. Τα μέρη του εγκεφάλου που ευθύνονται για την διάθεση, τη σκέψη, τον ύπνο, την όρεξη και τη συμπεριφορά εμφανίζονται να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Ωστόσο, δεν αποδεικνύεται γιατί έχει εμφανιστεί η κατάθλιψη.
Έρευνες στη γενετική έχουν δείξει ότι το ρίσκο της κατάθλιψης απορρέει και από γενετικούς παράγοντες, γονίδια σε συνάρτηση με περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες.
Επιπροσθέτως, μία τραυματική εμπειρία, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μία δυσλειτουργική σχέση ή μία αγχωτική κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

.......................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου