Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Για αυτούς που έχουν ενδιαφέροντα Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλιώς.





Η οµάδα του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" µε σταθερές της την ανεξαρτησία και την άσβεστη επιθυµία για αλλαγές στην καθηµερινότητα και την προβληµατική ρουτίνα της Θεσσαλονίκης συνέχισε και συνεχίζει τη δράση της.

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου το Λιµάνι ζωντανεύει, σε µίαπροσπάθεια να αναδειχθούν οι πολλαπλές αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του φυσικού θησαυρού της πόλης. Τα πρώτα γενέθλια ενός αστικού πειράµατος που βρίσκεται σε εξέλιξη γιορτάζονται µε ένα πρότζεκτ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το Λιµάνι έχει µεγάλη ιστορία και µεγάλη συµβολική και οικονοµική αξία για το παρόν και το µέλλον της πόλης, κάτι που επί σειρά ετών αγνοούµε σε ένα µεγάλο βαθµό.

Το πρότζεκτ πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε τον Οργανισµό Λιµένος Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ

11:00-20:00

Πιλοτική εφαρµογή της θαλάσσιας, αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας µε ειδικό θαλάσσιο ταξί για µία ολόκληρη ηµέρα. (διαδροµή: Περαία- Kitchen Bar)

ΜΙΚΡΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ

12:00-15:00

Δράσεις για παιδιά στον αυλόγυρο του παιδικού σταθµού του ΟΛΘ.

-Η Σχεδία στην Πόλη στήνει µία "Μέρα στο Λιµάνι" και καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν πληροφορίες για λιµάνια και θάλασσες, για ταξιδευτές και θαλασσοπόρους µέσα από ένα διαδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι.

-Τα Παιδιά εν Δράσει µαθαίνουν στα παιδιά τα µυστικά του ψαρέµατος µέσα από ένα δηµιουργικό εργαστήρι µε τίτλο "Τα παιδία ψαρεύει...".

-Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό πρόγραµµα για τη θάλασσα που ενώνει και περιλαµβάνει µουσικοκινητικά παιχνίδια, βιωµατικό εικαστικό εργαστήρι και αφήγηση µίας ιστορίας σχετικής µε το θέµα.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

12:00- Λήξη ωραρίου των µουσείων

Θεµατικές Δράσεις στα µουσεία που βρίσκονται εντός του Λιµανιού:

-Το Μουσείο Φωτογραφίας προβάλλει φωτογραφίες από το παρελθόν και το παρόν του Λιµανιού.

-Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1) του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται στις 20:00 την οµάδα ΣΩΜΑΩΣ µε την εικαστική µουσικό-χορό-θεατρική παράσταση "Αντι-σώµατα", όπου ηθοποιοί, χορευτές, performers, µε τη συνοδεία µουσικής και την χρήση λόγου, κίνησης, τραγουδιού, εµψυχώνουν αντικείµενα.

-Το Μουσείο Κινηµατογράφου ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό και προβάλλει ένα ντοκιµαντέρ για τα λιµάνια στην αίθουσα προβολών του.

ΤΟ "ELLIS ISLAND" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

12:00-20:00- Εντευκτήριο ΟΛΘ

Αφιέρωµα στη µετανάστευση στη Θεσσαλονίκη. Σκηνογραφική εγκατάσταση εµπνευσµένη από τη µετανάστευση µε κουστούµια, βαλίτσες και άλλα αντικείµενα καθώς και έκθεση φωτογραφίας αφιερωµένη στην ιστορία του λιµανιού της πόλης τον τελευταίο αιώνα. Επιπλέον, βίντεο από την ιστορία της πόλης τον 20ο αιώνα µας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Θεάτρου του Α.Π.Θ και την Πειραµατική Σκηνή της Τέχνης. Παράλληλα, συγκέντρωση προσωπικών ιστοριών οικογενειών που µετανάστευσαν τα τελευταία 100 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, οι ιστορίες αυτές θα δηµοσιευθούν σε ένα ειδικό αφιέρωµα στην ιστοσελίδα της Parallaxi,

www.parallaximag.gr.

Η ΑΓΟΡΑ ΠΛΑΪ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

12:00-18:00- Στεγασµένη αγορά στην Αποθήκη 13.

Στήσιµο µίας πρότυπης αγοράς τροφίµων, βοτάνων και άλλων προϊόντων που θα µπορούσε να λειτουργεί σε εβδοµαδιαία βάση µέσα στους χώρους του λιµανιού.

12:00- 22:00

Pillbox Bazaar- Υπαίθριος χώρος Αποθήκης 13

Το Pillbox γιορτάζει ένα χρόνο δηµιουργίας. Περισσότεροι από 100 συµµετέχοντες εκθέτουν τα πιο πρωτότυπα σχέδια σε κοσµήµατα, αξεσουάρ, χειροποίητα ρούχα, vintage κοµµάτια, υποδήµατα & γυαλιά ηλίου, είδη διακόσµησης, χειροποίητα σαπούνια, βιολογικά καλλυντικά και πίνακες ζωγραφικής.

13:00-17:00

Υπαίθριο ουζερί σε συνεργασία µε γνωστό ουζερί της πόλης που θα προσφέρει ούζο και µεζέ στο κοινό. Ο Φώτης Θεοδωρίδης επενδύει το µεσηµέρι µουσικά.

ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

12:00-21:00

Διαµόρφωση της ανακαινισµένης προκυµαίας σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας µε σεζ λονγκ, οµπρέλες, βιβλία και περιοδικά. Παράλληλα, το Kitchen Bar θα προσφέρει µενού take away σε χαµηλή τιµή για κατανάλωση στο συγκεκριµένο χώρο.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ

12:00- 18:00

Συγκέντρωση ιστιοπλοϊκών πλοίων στην παραλία της πόλης που θα γεµίσουν το Θερµαϊκό και θα καλούν τον κόσµο στο εσωτερικό του λιµανιού σε µία προσπάθεια αναβίωσης ιστορικών φωτογραφικών στιγµιοτύπων της πόλης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

12:30-20:30

8 Μοναδικές Ξεναγήσεις στα άδυτα του λιµανιού µε ειδικό λεωφορείο και ξεναγούς που θα αφηγούνται την ιστορία του και θα κατατοπίζουν για τους χώρους και τις χρήσεις στη σηµερινή εποχή.

1 ΧΡΟΝΟΣ

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

13:30-15:00

Η οµάδα του Οpen Coffee Θεσσαλονίκης συµµετέχει µε σύνθηµα "κάθε ιδέα ένα καράβι", παρουσιάζοντας νέους και νέες που µέσα από τις ιδέες τους, την εφαρµογή καλών πρακτικών και τη χρήση νέων τεχνολογιών προτείνουν λύσεις και χρήσεις για το λιµάνι και όχι µόνο. Οι παρουσιάσεις θα λάβουν χώρα στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1).

16:00-17:30

Ηµερίδα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του λιµανιού στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης. Σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Γκαίτε ένας εκ των επικεφαλής του πρότζεκτ "Hafencity" στο λιµάνι του Αµβούργου παρουσιάζει το µεγαλύτερο εργοτάξιο του κόσµου και ταυτόχρονα τη µεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ένα από τα σηµαντικότερα λιµάνια παγκοσµίως.

Το παράδειγµα της θαλάσσιας συγκοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη. Ένα επιτελικό στέλεχος της εταιρίας, που διαχειρίζεται τη θαλάσσια συγκοινωνία της Πόλης, εξηγεί τα πλεονεκτήµατα της εφαρµογής της.

Η εργασία- πρόταση ανάπλασης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης Ecoweek δίνει µία απτή εικόνα για τις εναλλακτικές δυνατότητες του Λιµανιού της πόλης.

Ο Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο κοινό το master plan για τη µελλοντική ανάπτυξη των χώρων του.

Θα ακολουθήσουν δύο προβολές της ταινίας "Η πόλη των χαµένων παιδιών" των Ζενέ και Καρό στις 18:00 και στις 20:00 από το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης.

1 ΧΡΟΝΟΣ

9 ΔΩΜΑΤΙΑ

16:00-20:00

Τα παλιά ψυγεία του Λιµανιού µετατρέπονται σε έναν πειραµατικό πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων:

1) Η Gallery Myrό, ο χώρος σύγχρονης τέχνης του Antique's House, συµµετέχει µε τον Θανάση Πάλλα, Επίκουρο Καθηγητή Εικαστικών Τεχνών & Ψηφιακής Εικόνας, και το έργο του, DYS/TOPIA (2004-...).

2) La boutique obscure- 4 ώρες κοινής ζωής σ' ένα ψυχρό ή θερµό χώρο, ο ένας κοντά στον άλλο, απέναντι, µπροστά, µέσα του σε µια ευαίσθητη ισορροπία ελευθερίας, γνώσης, εµπειρίας. Συµµετέχουν: Κατερίνα Γκαγκάκη, Φανή Μπουτούρογλου, Κούλα Παπαδηµητρίου, Κώστας Παπασταµατίου, Έλλη Χρυσίδου

3) Το Π.Ε.Θ.Ε.Α. (Πρόγραµµα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων) – Αργώ παρουσιάζει το πρότζεκτ «Αργώ – το Ταξίδι», µία ανοικτή πρόβα της θεατρικής οµάδας του Π.Ε.Θ.Ε.Α. – Αργώ για την παράσταση που θα πραγµατοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσµιας ηµέρας κατά των ναρκωτικών στις 14 Ιουνίου. Το έργο αποτελεί συρραφή κειµένων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

4) Η πρόταση του Philippe Laferrière είναι να ξαναδώσει ζωή µε την ζωγραφική και µε τη µουσική και χάρη στη βοήθεια γνωστών µουσικών της πόλης σ' ένα χώρο οπού παίχτηκε κάποτε η ιστορία της Θεσσαλονίκης.

5) Παράσταση του σχήµατος σαξοφώνων Sax Nouveau

6) ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Διαδραστικό happening µε αφορµή το λογοκριµένο "µπουρδέλο" του Ηλία Πετρόπουλου σε ένα σκηνοθετικό concept της Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

7) desthess, Η Θεσσαλονίκη όπως είναι- Τα video της οµάδας.

1 ΧΡΟΝΟΣ

8) Το θεατρικό σχήµα της Ούγκα Κλάρα µε τη σκηνοθετική επιµέλεια του Δηµήτρη Σακατζή παρουσιάζει 16:30-17:00 αποσπάσµατα από το έργο του Μάρτιν Κριµπ "Στην Εξοχή" σε τρία διαδοχικά δωµάτια, ενώ στις 18:00 στον αύλειο χώρο των Ψυγείων ''Αστικά παιχνίδια'', όπως παίζονταν κάποτε στις αλάνες της πόλης.

9) Project Exit (Εγχείρηµα Εξοδος)- Οι τελειόφοιτοι της σχολής Θεάτρου των ΙΕΚ ΑΚΜΗ,παρουσιάζουν µια δράση, µε θέµα τον εγκλεισµό. Πέντε άνθρωποι ξυπνούν σ'έναν χώρο που δεν γνωρίζουν, χωρίς να γνωρίζονται µεταξύ τους και χωρίς έξοδο... Σκηνοθετική επιµέλεια από την σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια της σχολής, Νόπη Ράντη.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΕΥΓΕΙ...

17:00-21:00

Πλωτές συναυλίες σε φορτηγίδα µε φόντο την πόλη µπροστά στην καινούρια

προκυµαία του πρώτου προβλήτα:

17:00- "Όπερα σε πλοίο"- Οι Φοιτητές της Ειδίκευσης Μονωδίας του Τµήµατος Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας µε διδάσκουσα την Αγγελική Καθαρίου, θα παρουσιάσουν έργα Mozart, Puccini, Bock, Bixio, Falvo, Bernstein και Gershwin. Στο πιάνο συνοδεύει ο Γιάννης Ζγούρας.

18:00- Οι Ku-Klux Sax

19:00- Οι Μοτέλ Σελενίκ

20:00- Οι Los Mujeros

ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

-Mια Θεατρική παράσταση βασισµένη στο εργο του Άκη Δήµου «Ελα να δεις τα κύµατα» που γράφτηκε µε αφορµή το προτζεκτ «Το λιµάνι αλλιώς». Τρεις σύντοµες, καθηµερινές ιστορίες, τρία επεισόδια στο ίδιο λιµάνι: ένα ζευγάρι µαλώνει και-ίσως-

1 ΧΡΟΝΟΣ

χωρίζει, ένα αγόρι ψάχνει τον πατέρα του, δυο νεαροί άντρες περιµένουν να συναντήσουν την ωραιότερη γυναίκα της πόλης. Ανάµεσά τους, νερά και καράβια…

Σκηνοθεσία: Ευρώπη Αργυροπούλου- Συµµετέχουν: Χριστίνα Αναγνώστου, Τέλης Ζαχαράκης, Βαγγέλης Καλλίτσογλου, Δηµήτρης Κοϊδης, Δηµήτρης Κρίκος, Γιάννης Τρανίδης.

Η παράσταση θα πραγµατοποιηθεί στις 17:30 στην Αποθήκη 13 και στις 19:00 στο Καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας.

ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ ΤΙΣ ΡΙΠΕΣ

20:00

Woyzeck, µια µουσική παράσταση δρόµoυ.

Οι φοιτητές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας, σε συνεργασία µε τους φοιτητές του µαθήµατος «Εφαρµογές µουσικού θεάτρου», παρουσιάζουν τον Woyzeck, µια µουσική παράσταση δρόµου, βασισµένη στη µουσική του Tom Waits για την οµώνυµη παράσταση του Robert Wilson το 2002.

22:00

-Νυχτερινή συναυλία γνωστών τραγουδοποιών της πόλης µε ένα αφιέρωµα στον ποιητή Νίκο Καββαδία καθώς και τραγούδια γραµµένα ειδικά για λιµάνια, µε την επιµέλεια του 9.58 της ΕΡΤ3.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ,

-Οι beforelight δίνουν χρώµα στη νύχτα µε µία εγκατάσταση- έκπληξη...

-Η Sfina σε µία µυστική δράση.

-Η Ένωση Πεζών σε συνεργασία µε τη Διεθνή Γυµνή Ποδηλατοδροµία και τους Πολύχρωµους Ποδηλάτες θα επιχειρήσουν να διαµορφώσουν ασφαλείς διαδροµές για πεζούς και ποδήλατα µες στο Λιµάνι.



Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ως εθελοντές, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο thessalonikiallios@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου