Σάββατο 21 Μαΐου 2011


Δολοφονίες και μυθικά πλάσματα ...επί κεραμικής

Στοιχεία για τη λατρεία θεοτήτων σε ιερά του βόρειου Αιγαίου, διονυσιακές τελετές, τη δολοφονία του Αργου από τον Ερμή, τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις μητροπόλεων και αποικίας μαρτυρούν «έργα τέχνης» της αρχαϊκής εποχής. Πρόκειται για κεραμικά σκεύη,..
εισαγόμενα και εγχώριας παραγωγής, που θα αποτελέσουν το αντικείμενο στη διεθνή αρχαιολογική συνάντηση «Η κεραμική της αρχαϊκής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (700-480 π.Χ.)».  Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και καθηγητής του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, εξηγεί: «Η ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων στο βόρειο Αιγαίο έφερε στο φως έναν πολύ μεγάλο αριθμό κεραμικών προϊόντων που προέρχονται από τα μεγαλύτερα εργαστήρια του αιγαιακού χώρου, όπως π.χ. την Αθήνα, την Κόρινθο, τη Σπάρτη, τα νησιά, την ανατολική Ελλάδα (Ιωνία και Αιολίδα). Η μελέτη της τοπικής και της επείσακτης κεραμικής όχι μόνο διευρύνει την έρευνα σχετικά με τα κεραμικά εργαστήρια του αρχαιοελληνικού κόσμου και την παραγωγή τους, αλλά δίνει και την ευκαιρία να τεθούν νέα ερωτήματα, που αφορούν στο εμπόριο, τη διάρκεια χρήσης και τη διασπορά των αρχαϊκών αγγείων στον παραπάνω γεωγραφικό χώρο, καθώς και τις επιδράσεις των επείσακτων αγγείων στα εγχώρια κεραμικά προϊόντα». Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του για τα αττικά αγγεία πολυτελείας στη Μακεδονία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα σχήματα που απαντώνται συχνότερα είναι τα συμποσιακά και τα ελαιοφόρα, ενώ ο τρόπος απόδοσης ορισμένων παραστάσεων παρουσιάζει μοναδικότητα. Σε ορισμένες αγγειογραφίες, που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., διαπιστώνονται υπαινιγμοί σε σύγχρονα ιστορικά γεγονότα της Αθήνας».

Δολοφονίες και μυθικά πλάσματα
   Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, Βασιλική Μισαηλίδου- Δεσποτίδου, υπογραμμίζει ότι «η κεραμική είναι από τα πιο σημαντικά θέματα της αρχαιολογίας και ειδικά της αρχαϊκής εποχής. Σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν απλώς την έννοια του χρηστικού αντικειμένου και μπορούν να χαρακτηριστούν αναλογικά ως τα έργα τέχνης της εποχής εκείνης. Είναι ένας τομέας που δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε σε βάθος την εποχή και τις σχέσεις με την ευρύτερη περιοχή, της Μεσογείου και του Αιγαίου». Η ίδια από την ανακοίνωσή της σχετικά με το νεκροταφείο της αρχαίας Αφυτης στέκεται σε δυο αγγεία: «Το ένα (κοσμεί και την αφίσα της διοργάνωσης) είναι ένα χιακό κύπελλο κρασιού, που απεικονίζει Σφίγγες, αυτά τα μυθικά όντα και χρονολογείται στο 540 π.Χ. Ενδιαφέρον έχει μια εξαιρετική αττική, ερυθρόμορφη λήκυθος του ζωγράφου του Πανός, περίπου 30 εκατοστών του 470 π.Χ. που απεικονίζει το φόνο του Αργου από τον Ερμή».
www.agelioforos.gr
.......................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου