Η λαιμαργία για γλυκά εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Μπορεί είτε να πεινάμε είτε να έχουμε γεμάτο στομάχι και παρόλα αυτά να αισθανθούμε λαιμαργία για κάτι γλυκό. Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, αυτό το «κάτι γλυκό» που θέλουμε μπορεί να μεταφραστεί σε ένα μεγάλο κομμάτι τούρτας, σε ένα μεγάλο μπωλ παγωτού, σε ένα σακουλάκι καραμέλες.
Η μεγάλη κατανάλωση γλυκών μπορεί να είναι μια συνήθεια (π.χ. κατανάλωση γλυκού μετά το μεσημεριανό φαγητό) ή ένα είδος ‘παρηγοριάς’ για τον εαυτό μας (π.χ. όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι). Η λαιμαργία μπορεί επίσης να οφείλεται και στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και στην κατάθλιψη.
Γιατί η κατανάλωση γλυκών και συγκεκριμένα ζάχαρης είναι πρόβλημα; Η ζάχαρη έχει θερμίδες και δεν έχει θρεπτική αξία. Πολλά γλυκά εκτός από ζάχαρη περιέχουν επίσης και μεγάλες ποσότητες ‘κακών’ λιπαρών. Οι επιπλέον θερμίδες οδηγούν σε αύξηση του βάρους, σε παχυσαρκία και σε κακή υγεία.
Η ζάχαρη δεν απαγορεύεται από τη διατροφή μας. Μπορούμε στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής να καταναλώνουμε μια λογική ποσότητα. Η περιστασιακή κατανάλωση ενός γλυκού υψηλού σε θερμίδες δεν θα επηρεάσει το βάρος και την υγεία μας, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή συνήθεια.
Τρόποι για να μειώσουμε τη λαιμαργία για γλυκά:
Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Μια βόλτα ή κάποιο είδος γυμναστικής θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Η σωματική άσκηση αυξάνει χημικές ενώσεις που βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν τη λαιμαργία.
Δεν αποθηκεύουμε και δεν φέρνουμε γλυκά στο σπίτι.
Δεν παραλείπουμε γεύματα, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε αύξηση της λαιμαργίας.
Περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας υγιεινές γλυκές γεύσεις όπως είναι τα φρούτα - φρέσκα και αποξηραμένα, το μέλι, κάποια λαχανικά που είναι από τη φύση τους γλυκά όπως τα καρότα, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, μπάρες δημητριακών κτλ.
Κοιμόμαστε όσες ώρες χρειαζόμαστε ώστε να ξεκουραστούμε πλήρως γιατί η έλλειψη ύπνου έχει συσχετισθεί με αύξηση της λαιμαργίας για γλυκά.
Γράφει η ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΒΙΒΗ (Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος MSc)
http://diatrofikaiygeia.blogspot.com/2010/08/blog-post_23.html
.............................................................................................................................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου