πό τα κοσμοπολίτικα λιμάνια της Ιταλικής και Γαλλικής Ριβιέρας, τα ιστιοφόρα των rich & famous θαλασσόλυκων της Μεσογείου ανοίγουν πανιά με προορισμό το Μαυροβούνιο, το καινούργιο ακατέργαστο διαμάντι της Αδριατικής
Με όπλα το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τη μοναδικότητα του ανάγλυφου τοπίου και τις όμορφες παραλίες του, το Μαυροβούνιο είναι ο ανερχόμενος παραθαλάσσιος προορισμός των διάσημων σκαφάτων της Μεσογείου -και όχι μόνο- και έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων».
Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός λόγος για να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε το Μαυροβούνιο.
Οι εκπληκτικά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις (μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), η έντονη νυχτερινή ζωή, οι υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, οι εξαίσιες τοπικές γεύσεις και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα υπόσχονται να σας χαρίσουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Στη Δυτική Βαλκανική υπάρχει ένας ελκυστικός μεσογειακός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε πριν πλημμυρίσει από τα κύματα του μαζικού τουρισμού!
Το νέο καταφύγιο της Αδριατικής
Το Μαυροβούνιο «σφιχταγκαλιάζουν» η Αλβανία, η Κροατία, η Βοσνία και το Κόσοβο, ενώ οι νότιες απολήξεις των καταπράσινων Δειναρικών Αλπεων αποτελούν το φυσικό ντεκόρ της χώρας.
Τα τοπία της περιοχής είναι συγκλονιστικά και λίγο θυμίζουν Mεσόγειο ή Bαλκάνια: δαντελωτές ακτές, τιρκουάζ νερά, αγέρωχα βουνά που γκρεμίζονται απότομα στη θάλασσα, δαιδαλώδη φιόρδ, απομονωμένες, βοτσαλωτές παραλίες για δύο, ειδυλλιακοί κολπίσκοι, μικρές βραχονησίδες και νησάκια αποκαλύπτονται κάτω από το λαμπερό μεσογειακό φως, συνδυάζοντας με τρόπο μοναδικό βουνό με θάλασσα. Το σαγηνευτικό χάδι της Αδριατικής πάνω στο τραχύ κορμί του Μαυροβουνίου είναι... «όλα τα λεφτά»!
Αν αναρωτιέστε για την ιδιότυπη ονομασία της λιλιπούτειας χώρας, το όνομα Μοντενέγκρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα παπικό επιστήλιο με ημερομηνία 9/11/1053, ενώ το σλαβικό Crna Gora (Μαύρο Βουνό) σε κυριλλική γραφή πρωτοεμφανίστηκε το 1276 σε έγγραφο του Σέρβου βασιλιά Μιλιουτίν. Σήμερα το Μαυροβούνιο απολαμβάνει μόλις πέντε χρόνια «ζωής», αφού στις 3/6/2006 οι κάτοικοί του αποφάσισαν με δημοψήφισμα να αποσχιστούν από τη Σερβία, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά δύο μήνες αργότερα, δίχως την παραμικρή αντίδραση από την πλευρά των Σέρβων.
Οι «ορεσίβιοι» Σέρβοι
Οι Μαυροβούνιοι, που θεωρούνται από τους Σέρβους ως «ορεσίβιοι Σέρβοι», είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, μιλούν τη σερβική γλώσσα και εκκλησιαστικά ανήκουν στο Σερβικό Πατριαρχείο. Οπως και οι Σέρβοι, αντιστάθηκαν δυναμικά σε κάθε επίδοξο κατακτητή του τόπου και διακρίθηκαν στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ολα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Σέρβων και Μαυροβουνίων, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι δύο εθνότητες δεν συμβίωναν κάτω από την ίδια σημαία κράτους.
Μεσαιωνική καστροπολιτεία
Παρά το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο είναι μια ορεινή χώρα (κυριολεκτικά πέτρα και βουνό), η ιστορική -αλλά και τουριστική- καρδιά του χτυπά στην πόλη Kotar (αναφέρεται και ως Kotor), που καθρεπτίζεται στα γαλάζια νερά της Αδριατικής. Η «Νύμφη της Αδριατικής», όπως αποκαλούν με περηφάνια την Kotar οι κάτοικοί της, με μια πρώτη ματιά θυμίζει αρκετά το κοντινό Ντουμπρόβνικ της γειτονικής Κροατίας, ενώ η ιστορία της θαλασσινής πολιτείας του Μαυροβουνίου υπήρξε το ίδιο πολυτάραχη όπως και των υπολοίπων πόλεων των δαλματικών ακτών.
Ρωμαίοι, Ιλλυριοί, Βυζαντινοί, Σλάβοι, Ενετοί και Τούρκοι προσπάθησαν μέσα στους αιώνες να γίνουν τα «αφεντικά» της πόλης, η οποία θεωρείται σήμερα ένα από τα ωραιότερα δείγματα οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού της Αδριατικής και περιλαμβάνεται από το 1979 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Kotar θέλει περπάτημα για να σας αποκαλύψει τους θησαυρούς της. Οι μπαρόκ εκκλησίες, τα πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα γεροδεμένα τείχη και οι πλατείες της χαρίζουν ένα σαγηνευτικό πισωγύρισμα στον χρόνο, κάτι που λίγες πόλεις το καταφέρνουν σήμερα. Η ατμόσφαιρά της είναι μοναδική, όπως και τα μνημεία της.
Η γνωριμία με την πόλη θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν δείτε τις αναγεννησιακές εκκλησίες Sveti Luka (13ου αιώνα), Sveta Ana (12ου αιώνα), Sveta Marija (13ου αιώνα), Gospe od Zdravlja (15ου αιώνα) και Sveti Nicola (20ού αιώνα), τον Πύργο του Ρολογιού (17ου αιώνα), το Napoleon Theatre (19ου αιώνα) και το Prince's Palace (17ου αιώνα). Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό Sveti Tripuna (Αγιος Τρύφωνας), το πιο αναγνωρίσιμο θρησκευτικό οικοδόμημα της Kotar, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Τρύφωνα, που μεταφέρθηκαν εδώ τον 9ο αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.
Για πολλούς η ανάβαση στο κάστρο Sveti Ivan, που βρίσκεται στη βουνοπλαγιά του Lovcen και βιγλίζει την πόλη από υψόμετρο 260 μ., είναι από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες που προσφέρει η Kotar.
Θα πρέπει όμως να ανεβείτε 1.350 σκαλοπάτια για να φτάσετε στην είσοδο του κάστρου, πράγμα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και πολλές προμήθειες σε νερό! Καθ' οδόν θα συναντήσετε και το παρεκκλήσι Gospe od Zdravlja (16ου αιώνα), ενώ την «αποζημίωση» για την κούραση της ανάβασης θα σας την προσφέρει η ίδια η φύση: το κάστρο Sveti Ivan αποτελεί το ιδανικότερο σημείο για να θαυμάσετε από ψηλά όχι μόνο τις κεραμοσκεπείς κατοικίες της πόλης, αλλά και το μεγαλοπρεπές φιόρδ της Kotar, το μεγαλύτερο στη Νότια Ευρώπη, που χαρακτηρίζει απόλυτα το τοπίο.
Porto Montenegro
Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Peter Munk ξεκίνησε μια επένδυση συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον κόλπο Kotor, κτίζοντας μια λαμπερή «ναυτική πόλη» με φόντο το ιστορικό κέντρο του Tivat. Το φιλόδοξο project «Porto Montenegro» συμπεριλαμβάνει υπερπολυτελή μαρίνα για να αγκυροβολούν όλα τα super-yachts της Μεσογείου, μία πεζοδρομημένη οδό με φοίνικες για κοσμοπολίτικες βόλτες, πλατείες, αυτόνομες κατοικίες με αρχιτεκτονική που υπακούει στο τοπικό στυλ, γήπεδο γκολφ, ναυτικό μουσείο, καθώς και ξενοδοχείο 5 αστέρων (Four Seasons). Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.portomontenegro.com.
Εξερεύνωντας τη δαντελωτή ακτογραμμή
Αφού ολοκληρώσετε την ανακάλυψη της Kotar, σειρά έχει ο κόλπος-φιόρδ της πόλης (Boka Kotorska) για να ικανοποιήσει τις εξερευνητικές ανησυχίες σας. Σε απόσταση 13 χλμ. από την Kotar βρίσκεται η κωμόπολη Perast, που χάρη στα 17 αρχοντικά παλάτια και τις 16 περίτεχνες εκκλησίες της έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Η Βενετία της Kotar». Λιγότερο ατμοσφαιρική, αλλά αρκετά ήσυχη, εμφανίζεται η κοντινή κωμόπολη Risan (17 χλμ. από την Kotar), ενώ αν θέλετε ακόμα πιο ήρεμες στιγμές δεν έχετε παρά να καταλύσετε στους παραλιακούς οικισμούς Stoliv, Muo και Prcanj, που διαθέτουν υποδομή για ύπνο και φαγητό.
Στο μέσον περίπου του κόλπου-φιόρδ -σε κοντινή απόσταση από την κωμόπολη Perast- δύο μικρά νησάκια μέσα στο γαλάζιο σεντόνι της θάλασσας θα τραβήξουν την προσοχή σας: τα νησιά St George's Island (Sveti Dorde) και Our-Lady-of-the-Rock-Island (Gospa od Skrpjela), που είναι επισκέψιμα με καΐκι από το λιμάνι της Perast. Πάνω στο πρώτο νησί ορθώνεται ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών, ενώ στο άλλο δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας των Βράχων (1632), κτισμένη σε ρυθμό μπαρόκ.
Ζητήστε από τους ντόπιους να σας διηγηθούν τον θρύλο που συνοδεύει τη δημιουργία του μικρού νησιού της Παναγίας - κάθε φορά που οι ναυτικοί της Perast επέστρεφαν σώοι από ένα δύσκολο ταξίδι έριχναν κι από έναν βράχο καθώς έμπαιναν στον κόλπο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έτσι η λιλιπούτεια νησίδα.
Για εξερευνήσεις προσφέρεται βεβαίως και η υπόλοιπη παράκτια ζώνη του Μαυροβουνίου. Τις καλύτερα οργανωμένες παραλίες θα τις εντοπίσετε νότια της Kotar, ανάμεσα στις παραθαλάσσιες πόλεις Budva, Bar και Ulcinj.
Στην πόλη Budva περιηγηθείτε μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης, εκεί όπου τα στενά σοκάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό σκηνικό.
Η Bar φημίζεται επίσης για την παλιά πόλη με την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική της οχύρωση, όπως και για τους ειδυλλιακούς κήπους και τη θρυλική ελιά Stara Meslina, που φυτεύτηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια.
Στην Ulcinj, την τελευταία πόλη πριν από τα αλβανικά σύνορα, δεσπόζουσα θέση κατέχει το μεσαιωνικό κάστρο. Στο εσωτερικό του, που βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το νησάκι Sveti Stefan (Αγιος Στέφανος) είναι αδιαμφισβήτητα το μαργαριτάρι του Μαυροβουνίου και για πολλούς αποτελεί τη μεσογειακή έκδοση του Mont St Michel της Βρετάνης. Ενώνεται με την κοντινή στεριά με μια στενή λωρίδα άμμου και θα το δείτε να ξεπροβάλλει μέσα από τα σμαραγδένια νερά της Αδριατικής, ανάμεσα στις πόλεις Budva και Bar. Ο μικρός οικισμός του νησιού κτίστηκε από ψαράδες τον 15ο αιώνα, αλλά το 1960 μετατράπηκε σε πολυτελές resort, όταν ο Τίτο αποφάσισε να το κάνει τόπο συνάντησης του διεθνούς jet set.
Οι δύο πρωτεύουσες της χώρας
Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της χώρας, Podgorica, πρέπει να γυρίσετε την πλάτη σας στο γαλάζιο σεντόνι της Αδριατικής και να σκαρφαλώσετε στα βουνά με κατεύθυνση την ενδοχώρα. Κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Moraca και Ribnica, η Podgorica δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα με την αρχιτεκτονική αισθητική της. Ακροβατώντας ανάμεσα στον παλαιοκομμουνιστικό και στον δυτικό τρόπο ανάπτυξης, είναι μια πόλη 135.000 κατοίκων που αναζητά τη νέα της ταυτότητα, αυτήν μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Η Podgorica ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα με το όνομα Birziminium, τον Μεσαίωνα ήταν γνωστή ως Ribnica και με το τωρινό της όνομα αναφέρεται από το 1326. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε και ξανακτίστηκε. Από το 1946 έως το 1992 η Podgorica ονομαζόταν Titograd, προς τιμήν του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Josip Broz Tito.
Μυρίστε το άρωμα της παλιάς πόλης στα δαιδαλώδη σοκάκια των περιοχών Stara Varos και Drac. Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της οθωμανικής περιόδου που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ο πύργος-ρολόι Sahat Kula, ενώ στα ορόσημα της νέας πόλης συγκαταλέγονται ο ορθόδοξος ναός Hristovog Vaskrsenja και η φουτουριστική γέφυρα Millennium Bridge, το έμβλημα της σύγχρονης Podgorica.
Αντίθετα, αρκετά πιο ελκυστική εμφανίζεται στα μάτια του επισκέπτη η Cetinje, η παλιά βασιλική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου (31 χλμ. νοτιοδυτικά της Podgorica). Κτισμένη από το 1482 μέσα σε μια μικρή κοιλάδα, είναι μια πόλη 15.000 κατοίκων με τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τόπος διαμονής του σημερινού προέδρου της χώρας, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, η Cetinje (Κετίγνη) παραπέμπει περισσότερο σε βορειοευρωπαϊκή -και λιγότερο σε βαλκανική- πόλη, λόγω κυρίως των μπαρόκ κτισμάτων της, τα οποία είναι βαμμένα με έντονα χρώματα.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών μονοπωλούν εδώ τα παλάτια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι γκαλερί, ενώ τα κτίρια που στέγαζαν παλαιότερα τις πρεσβείες της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας είναι μοναδικά αρχιτεκτονήματα. Με εμφανή στοιχεία μεγαλοπρέπειας, η αριστοκρατική Cetinje κινείται σε άλλους -αρκετά πιο νωχελικούς- ρυθμούς, με το ρολόι του χρόνου να έχει σταματήσει δεκαετίες πριν.
Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας αξίζει τέλος να επισκεφθείτε και το ορθόδοξο μοναστήρι Ostrog (33 χλμ. βορειοδυτικά της Podgorica). Κτισμένο σαν αετοφωλιά σε μια κάθετη βραχώδη βουνοπλαγιά, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα στο Μαυροβούνιο. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον επίσκοπο Βασίλειο (τα λείψανά του φυλάσσονται εδώ) και έλαβε τη σημερινή πάλλευκη μορφή του στα μέσα του 20ού αιώνα, έπειτα από πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του μοναστικού συγκροτήματος.
Χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μονή Ostrog για να καταθέσουν την πίστη τους, ελπίζοντας παράλληλα και σε κάποιο θαύμα του επισκόπου Βασιλείου. Οι αγιογραφίες που υπάρχουν στα τοιχώματα παρακείμενης σπηλιάς αποτελούν εξαίσια δείγματα θρησκευτικής ζωγραφικής.
Fast Info
Απαραίτητα έγγραφα
Οσοι προσεγγίσετε οδικώς το Μαυροβούνιο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας διαβατήριο (η αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες δεν αρκεί), πράσινη κάρτα ασφάλισης του οχήματος, δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απαιτείται βίζα.
Επίσημο νόμισμα Το ευρώ έχει καθιερωθεί ως το επίσημο νόμισμα της χώρας και όλες οι συναλλαγές στο Μαυροβούνιο γίνονται με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες Μόνο η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Βατικανό, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο είναι μικρότερες σε έκταση χώρες της Ευρώπης από το Μαυροβούνιο.
Η ανάβαση στο φρούριο Για να ανεβείτε στο κάστρο Sveti Ivan υπάρχουν δύο αφετηρίες: κοντά στην Πλατεία Trg od Salate και κοντά στη Βόρεια Πύλη της πόλης. Το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ.
Εθνικό Πάρκο Durmitor
Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στους πρόποδες της οροσειράς Durmitor (σε υψόμετρο 1.600 μ.), απλώνονται τα όρια του ομώνυμου εθνικού πάρκου, που σχηματίστηκε από παγετώνες και περιλαμβάνεται από το 1980 στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό: γυμνά αλπικά λιβάδια, πυκνά ελατοδάση, δεκαοκτώ αλπικές λίμνες, μεγάλη ποικιλία ενδημικής χλωρίδας και βουνοκορφές που αγγίζουν τα 2.500 μ. Και βέβαια ο μεγάλος φυσικός πρωταγωνιστής είναι το φαράγγι του ποταμού Τάρα, το βαθύτερο της Ευρώπης, που αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους οπαδούς του ράφτινγκ.
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΟΤΑR
Μέσα στα όρια της μεσαιωνικής πόλης προτείνουμε το «Marija» (0038 232 325062, www.hotelmarija.me), το «Vardar» (0038 232 325084, www.hotelvardar.com), το «Cattaro» (0038 232 311000, www.cattarohotel.com), το «Villa Ferri» (0038 232 336256, www.villa-ferri.com) και το «Palazzo Radomiri» (0038 232 333172, www.palazzoradomiri.com). Στο νησί Sveti Stefan προτείνεται το υπερπολυτελές «Aman Sveti Stefan» (0038 233 420000, www.amanre?sorts.com).
PODGORICA
Στην πρωτεύουσα της χώρας συστήνονται τα ξενοδοχεία «Hotel Crna Gora» (0038 220 443443, www.hotelcg.com), «Hotel Kosta's» (0038 220 610000, www.hotelkostas.com) και «Best Western Premier Hotel Montenegro» (0038 220 406500, www.bestwestern.at).
ΦΑΓΗΤΟ
ΚΟTAR
Προτείνουμε το φημισμένο εστιατόριο «Gallion» έξω από την παλιά πόλη, ενώ εντός των τειχών συνιστούμε το «Kantun», το «Scala Santa» και το «Stari Grad».
BUDVΑ
Για τοπικές σπεσιαλιτέ στο εστιατόριο «Jadran» και για ιταλική κουζίνα στο «Lazo I Milan».
PODGORICA
Για τοπικές γεύσεις με συνοδεία κρασιού από τους αμπελώνες του Μαυροβουνίου επιλέξτε τα εστιατόρια «Leonardo», «Dvor», «Caballero» και «Mareza».
Αγορές
Διάφορα χειροτεχνήματα, πορσελάνες, θρησκευτικές εικόνες, κεραμικά, τοπικά κρασιά και παραδοσιακές φορεσιές είναι τα αναμνηστικά που μπορείτε να φέρετε από το Μαυροβούνιο.
Είναι κοινό μυστικό ότι το Μαυροβούνιο έχει γίνει της μόδας. Ισως πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι περίμεναν οι κάτοικοί του. Μόλις πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας και τούτη η μικρή γωνιά των Δυτικών Βαλκανίων έχει γίνει σημείο αναφοράς μεταξύ των τουριστών της μεσογειακής λεκάνης, τόσο για την υποδειγματική υποδομή της όσο και για τις φυσικές ομορφιές της - πρόκειται για έναν υπέροχο συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Και να σκεφτεί κανείς ότι το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα βουνίσια, με έκταση σχεδόν δέκα φορές μικρότερη από εκείνη της Ελλάδας, ενώ η στενή παραλιακή ζώνη της δεν ξεπερνά σε μήκος τα 300 χλμ.
ρνά σε μήκος τα 300 χλμ.
Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός λόγος για να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε το Μαυροβούνιο.
Οι εκπληκτικά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις (μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), η έντονη νυχτερινή ζωή, οι υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, οι εξαίσιες τοπικές γεύσεις και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα υπόσχονται να σας χαρίσουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Στη Δυτική Βαλκανική υπάρχει ένας ελκυστικός μεσογειακός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε πριν πλημμυρίσει από τα κύματα του μαζικού τουρισμού!
Το νέο καταφύγιο της Αδριατικής
Το Μαυροβούνιο «σφιχταγκαλιάζουν» η Αλβανία, η Κροατία, η Βοσνία και το Κόσοβο, ενώ οι νότιες απολήξεις των καταπράσινων Δειναρικών Αλπεων αποτελούν το φυσικό ντεκόρ της χώρας.
Τα τοπία της περιοχής είναι συγκλονιστικά και λίγο θυμίζουν Mεσόγειο ή Bαλκάνια: δαντελωτές ακτές, τιρκουάζ νερά, αγέρωχα βουνά που γκρεμίζονται απότομα στη θάλασσα, δαιδαλώδη φιόρδ, απομονωμένες, βοτσαλωτές παραλίες για δύο, ειδυλλιακοί κολπίσκοι, μικρές βραχονησίδες και νησάκια αποκαλύπτονται κάτω από το λαμπερό μεσογειακό φως, συνδυάζοντας με τρόπο μοναδικό βουνό με θάλασσα. Το σαγηνευτικό χάδι της Αδριατικής πάνω στο τραχύ κορμί του Μαυροβουνίου είναι... «όλα τα λεφτά»!
Αν αναρωτιέστε για την ιδιότυπη ονομασία της λιλιπούτειας χώρας, το όνομα Μοντενέγκρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα παπικό επιστήλιο με ημερομηνία 9/11/1053, ενώ το σλαβικό Crna Gora (Μαύρο Βουνό) σε κυριλλική γραφή πρωτοεμφανίστηκε το 1276 σε έγγραφο του Σέρβου βασιλιά Μιλιουτίν. Σήμερα το Μαυροβούνιο απολαμβάνει μόλις πέντε χρόνια «ζωής», αφού στις 3/6/2006 οι κάτοικοί του αποφάσισαν με δημοψήφισμα να αποσχιστούν από τη Σερβία, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά δύο μήνες αργότερα, δίχως την παραμικρή αντίδραση από την πλευρά των Σέρβων.
Οι «ορεσίβιοι» Σέρβοι
Οι Μαυροβούνιοι, που θεωρούνται από τους Σέρβους ως «ορεσίβιοι Σέρβοι», είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, μιλούν τη σερβική γλώσσα και εκκλησιαστικά ανήκουν στο Σερβικό Πατριαρχείο. Οπως και οι Σέρβοι, αντιστάθηκαν δυναμικά σε κάθε επίδοξο κατακτητή του τόπου και διακρίθηκαν στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ολα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Σέρβων και Μαυροβουνίων, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι δύο εθνότητες δεν συμβίωναν κάτω από την ίδια σημαία κράτους.
Μεσαιωνική καστροπολιτεία
Παρά το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο είναι μια ορεινή χώρα (κυριολεκτικά πέτρα και βουνό), η ιστορική -αλλά και τουριστική- καρδιά του χτυπά στην πόλη Kotar (αναφέρεται και ως Kotor), που καθρεπτίζεται στα γαλάζια νερά της Αδριατικής. Η «Νύμφη της Αδριατικής», όπως αποκαλούν με περηφάνια την Kotar οι κάτοικοί της, με μια πρώτη ματιά θυμίζει αρκετά το κοντινό Ντουμπρόβνικ της γειτονικής Κροατίας, ενώ η ιστορία της θαλασσινής πολιτείας του Μαυροβουνίου υπήρξε το ίδιο πολυτάραχη όπως και των υπολοίπων πόλεων των δαλματικών ακτών.
Ρωμαίοι, Ιλλυριοί, Βυζαντινοί, Σλάβοι, Ενετοί και Τούρκοι προσπάθησαν μέσα στους αιώνες να γίνουν τα «αφεντικά» της πόλης, η οποία θεωρείται σήμερα ένα από τα ωραιότερα δείγματα οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού της Αδριατικής και περιλαμβάνεται από το 1979 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Kotar θέλει περπάτημα για να σας αποκαλύψει τους θησαυρούς της. Οι μπαρόκ εκκλησίες, τα πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα γεροδεμένα τείχη και οι πλατείες της χαρίζουν ένα σαγηνευτικό πισωγύρισμα στον χρόνο, κάτι που λίγες πόλεις το καταφέρνουν σήμερα. Η ατμόσφαιρά της είναι μοναδική, όπως και τα μνημεία της.
Η γνωριμία με την πόλη θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν δείτε τις αναγεννησιακές εκκλησίες Sveti Luka (13ου αιώνα), Sveta Ana (12ου αιώνα), Sveta Marija (13ου αιώνα), Gospe od Zdravlja (15ου αιώνα) και Sveti Nicola (20ού αιώνα), τον Πύργο του Ρολογιού (17ου αιώνα), το Napoleon Theatre (19ου αιώνα) και το Prince's Palace (17ου αιώνα). Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό Sveti Tripuna (Αγιος Τρύφωνας), το πιο αναγνωρίσιμο θρησκευτικό οικοδόμημα της Kotar, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Τρύφωνα, που μεταφέρθηκαν εδώ τον 9ο αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.
Για πολλούς η ανάβαση στο κάστρο Sveti Ivan, που βρίσκεται στη βουνοπλαγιά του Lovcen και βιγλίζει την πόλη από υψόμετρο 260 μ., είναι από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες που προσφέρει η Kotar.
Θα πρέπει όμως να ανεβείτε 1.350 σκαλοπάτια για να φτάσετε στην είσοδο του κάστρου, πράγμα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και πολλές προμήθειες σε νερό! Καθ' οδόν θα συναντήσετε και το παρεκκλήσι Gospe od Zdravlja (16ου αιώνα), ενώ την «αποζημίωση» για την κούραση της ανάβασης θα σας την προσφέρει η ίδια η φύση: το κάστρο Sveti Ivan αποτελεί το ιδανικότερο σημείο για να θαυμάσετε από ψηλά όχι μόνο τις κεραμοσκεπείς κατοικίες της πόλης, αλλά και το μεγαλοπρεπές φιόρδ της Kotar, το μεγαλύτερο στη Νότια Ευρώπη, που χαρακτηρίζει απόλυτα το τοπίο.
Porto Montenegro
Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Peter Munk ξεκίνησε μια επένδυση συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον κόλπο Kotor, κτίζοντας μια λαμπερή «ναυτική πόλη» με φόντο το ιστορικό κέντρο του Tivat. Το φιλόδοξο project «Porto Montenegro» συμπεριλαμβάνει υπερπολυτελή μαρίνα για να αγκυροβολούν όλα τα super-yachts της Μεσογείου, μία πεζοδρομημένη οδό με φοίνικες για κοσμοπολίτικες βόλτες, πλατείες, αυτόνομες κατοικίες με αρχιτεκτονική που υπακούει στο τοπικό στυλ, γήπεδο γκολφ, ναυτικό μουσείο, καθώς και ξενοδοχείο 5 αστέρων (Four Seasons). Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.portomontenegro.com.
Εξερεύνωντας τη δαντελωτή ακτογραμμή
Αφού ολοκληρώσετε την ανακάλυψη της Kotar, σειρά έχει ο κόλπος-φιόρδ της πόλης (Boka Kotorska) για να ικανοποιήσει τις εξερευνητικές ανησυχίες σας. Σε απόσταση 13 χλμ. από την Kotar βρίσκεται η κωμόπολη Perast, που χάρη στα 17 αρχοντικά παλάτια και τις 16 περίτεχνες εκκλησίες της έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Η Βενετία της Kotar». Λιγότερο ατμοσφαιρική, αλλά αρκετά ήσυχη, εμφανίζεται η κοντινή κωμόπολη Risan (17 χλμ. από την Kotar), ενώ αν θέλετε ακόμα πιο ήρεμες στιγμές δεν έχετε παρά να καταλύσετε στους παραλιακούς οικισμούς Stoliv, Muo και Prcanj, που διαθέτουν υποδομή για ύπνο και φαγητό.
Στο μέσον περίπου του κόλπου-φιόρδ -σε κοντινή απόσταση από την κωμόπολη Perast- δύο μικρά νησάκια μέσα στο γαλάζιο σεντόνι της θάλασσας θα τραβήξουν την προσοχή σας: τα νησιά St George's Island (Sveti Dorde) και Our-Lady-of-the-Rock-Island (Gospa od Skrpjela), που είναι επισκέψιμα με καΐκι από το λιμάνι της Perast. Πάνω στο πρώτο νησί ορθώνεται ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών, ενώ στο άλλο δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας των Βράχων (1632), κτισμένη σε ρυθμό μπαρόκ.
Ζητήστε από τους ντόπιους να σας διηγηθούν τον θρύλο που συνοδεύει τη δημιουργία του μικρού νησιού της Παναγίας - κάθε φορά που οι ναυτικοί της Perast επέστρεφαν σώοι από ένα δύσκολο ταξίδι έριχναν κι από έναν βράχο καθώς έμπαιναν στον κόλπο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έτσι η λιλιπούτεια νησίδα.
Για εξερευνήσεις προσφέρεται βεβαίως και η υπόλοιπη παράκτια ζώνη του Μαυροβουνίου. Τις καλύτερα οργανωμένες παραλίες θα τις εντοπίσετε νότια της Kotar, ανάμεσα στις παραθαλάσσιες πόλεις Budva, Bar και Ulcinj.
Στην πόλη Budva περιηγηθείτε μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης, εκεί όπου τα στενά σοκάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό σκηνικό.
Η Bar φημίζεται επίσης για την παλιά πόλη με την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική της οχύρωση, όπως και για τους ειδυλλιακούς κήπους και τη θρυλική ελιά Stara Meslina, που φυτεύτηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια.
Στην Ulcinj, την τελευταία πόλη πριν από τα αλβανικά σύνορα, δεσπόζουσα θέση κατέχει το μεσαιωνικό κάστρο. Στο εσωτερικό του, που βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το νησάκι Sveti Stefan (Αγιος Στέφανος) είναι αδιαμφισβήτητα το μαργαριτάρι του Μαυροβουνίου και για πολλούς αποτελεί τη μεσογειακή έκδοση του Mont St Michel της Βρετάνης. Ενώνεται με την κοντινή στεριά με μια στενή λωρίδα άμμου και θα το δείτε να ξεπροβάλλει μέσα από τα σμαραγδένια νερά της Αδριατικής, ανάμεσα στις πόλεις Budva και Bar. Ο μικρός οικισμός του νησιού κτίστηκε από ψαράδες τον 15ο αιώνα, αλλά το 1960 μετατράπηκε σε πολυτελές resort, όταν ο Τίτο αποφάσισε να το κάνει τόπο συνάντησης του διεθνούς jet set.
Οι δύο πρωτεύουσες της χώρας
Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της χώρας, Podgorica, πρέπει να γυρίσετε την πλάτη σας στο γαλάζιο σεντόνι της Αδριατικής και να σκαρφαλώσετε στα βουνά με κατεύθυνση την ενδοχώρα. Κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Moraca και Ribnica, η Podgorica δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα με την αρχιτεκτονική αισθητική της. Ακροβατώντας ανάμεσα στον παλαιοκομμουνιστικό και στον δυτικό τρόπο ανάπτυξης, είναι μια πόλη 135.000 κατοίκων που αναζητά τη νέα της ταυτότητα, αυτήν μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Η Podgorica ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα με το όνομα Birziminium, τον Μεσαίωνα ήταν γνωστή ως Ribnica και με το τωρινό της όνομα αναφέρεται από το 1326. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε και ξανακτίστηκε. Από το 1946 έως το 1992 η Podgorica ονομαζόταν Titograd, προς τιμήν του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Josip Broz Tito.
Μυρίστε το άρωμα της παλιάς πόλης στα δαιδαλώδη σοκάκια των περιοχών Stara Varos και Drac. Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της οθωμανικής περιόδου που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ο πύργος-ρολόι Sahat Kula, ενώ στα ορόσημα της νέας πόλης συγκαταλέγονται ο ορθόδοξος ναός Hristovog Vaskrsenja και η φουτουριστική γέφυρα Millennium Bridge, το έμβλημα της σύγχρονης Podgorica.
Αντίθετα, αρκετά πιο ελκυστική εμφανίζεται στα μάτια του επισκέπτη η Cetinje, η παλιά βασιλική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου (31 χλμ. νοτιοδυτικά της Podgorica). Κτισμένη από το 1482 μέσα σε μια μικρή κοιλάδα, είναι μια πόλη 15.000 κατοίκων με τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τόπος διαμονής του σημερινού προέδρου της χώρας, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, η Cetinje (Κετίγνη) παραπέμπει περισσότερο σε βορειοευρωπαϊκή -και λιγότερο σε βαλκανική- πόλη, λόγω κυρίως των μπαρόκ κτισμάτων της, τα οποία είναι βαμμένα με έντονα χρώματα.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών μονοπωλούν εδώ τα παλάτια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι γκαλερί, ενώ τα κτίρια που στέγαζαν παλαιότερα τις πρεσβείες της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας είναι μοναδικά αρχιτεκτονήματα. Με εμφανή στοιχεία μεγαλοπρέπειας, η αριστοκρατική Cetinje κινείται σε άλλους -αρκετά πιο νωχελικούς- ρυθμούς, με το ρολόι του χρόνου να έχει σταματήσει δεκαετίες πριν.
Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας αξίζει τέλος να επισκεφθείτε και το ορθόδοξο μοναστήρι Ostrog (33 χλμ. βορειοδυτικά της Podgorica). Κτισμένο σαν αετοφωλιά σε μια κάθετη βραχώδη βουνοπλαγιά, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα στο Μαυροβούνιο. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον επίσκοπο Βασίλειο (τα λείψανά του φυλάσσονται εδώ) και έλαβε τη σημερινή πάλλευκη μορφή του στα μέσα του 20ού αιώνα, έπειτα από πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του μοναστικού συγκροτήματος.
Χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μονή Ostrog για να καταθέσουν την πίστη τους, ελπίζοντας παράλληλα και σε κάποιο θαύμα του επισκόπου Βασιλείου. Οι αγιογραφίες που υπάρχουν στα τοιχώματα παρακείμενης σπηλιάς αποτελούν εξαίσια δείγματα θρησκευτικής ζωγραφικής.
Fast Info
Απαραίτητα έγγραφα
Οσοι προσεγγίσετε οδικώς το Μαυροβούνιο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας διαβατήριο (η αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες δεν αρκεί), πράσινη κάρτα ασφάλισης του οχήματος, δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απαιτείται βίζα.
Επίσημο νόμισμα Το ευρώ έχει καθιερωθεί ως το επίσημο νόμισμα της χώρας και όλες οι συναλλαγές στο Μαυροβούνιο γίνονται με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες Μόνο η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Βατικανό, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο είναι μικρότερες σε έκταση χώρες της Ευρώπης από το Μαυροβούνιο.
Η ανάβαση στο φρούριο Για να ανεβείτε στο κάστρο Sveti Ivan υπάρχουν δύο αφετηρίες: κοντά στην Πλατεία Trg od Salate και κοντά στη Βόρεια Πύλη της πόλης. Το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ.
Εθνικό Πάρκο Durmitor
Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στους πρόποδες της οροσειράς Durmitor (σε υψόμετρο 1.600 μ.), απλώνονται τα όρια του ομώνυμου εθνικού πάρκου, που σχηματίστηκε από παγετώνες και περιλαμβάνεται από το 1980 στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό: γυμνά αλπικά λιβάδια, πυκνά ελατοδάση, δεκαοκτώ αλπικές λίμνες, μεγάλη ποικιλία ενδημικής χλωρίδας και βουνοκορφές που αγγίζουν τα 2.500 μ. Και βέβαια ο μεγάλος φυσικός πρωταγωνιστής είναι το φαράγγι του ποταμού Τάρα, το βαθύτερο της Ευρώπης, που αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους οπαδούς του ράφτινγκ.
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΟΤΑR
Μέσα στα όρια της μεσαιωνικής πόλης προτείνουμε το «Marija» (0038 232 325062, www.hotelmarija.me), το «Vardar» (0038 232 325084, www.hotelvardar.com), το «Cattaro» (0038 232 311000, www.cattarohotel.com), το «Villa Ferri» (0038 232 336256, www.villa-ferri.com) και το «Palazzo Radomiri» (0038 232 333172, www.palazzoradomiri.com). Στο νησί Sveti Stefan προτείνεται το υπερπολυτελές «Aman Sveti Stefan» (0038 233 420000, www.amanre?sorts.com).
PODGORICA
Στην πρωτεύουσα της χώρας συστήνονται τα ξενοδοχεία «Hotel Crna Gora» (0038 220 443443, www.hotelcg.com), «Hotel Kosta's» (0038 220 610000, www.hotelkostas.com) και «Best Western Premier Hotel Montenegro» (0038 220 406500, www.bestwestern.at).
ΦΑΓΗΤΟ
ΚΟTAR
Προτείνουμε το φημισμένο εστιατόριο «Gallion» έξω από την παλιά πόλη, ενώ εντός των τειχών συνιστούμε το «Kantun», το «Scala Santa» και το «Stari Grad».
BUDVΑ
Για τοπικές σπεσιαλιτέ στο εστιατόριο «Jadran» και για ιταλική κουζίνα στο «Lazo I Milan».
PODGORICA
Για τοπικές γεύσεις με συνοδεία κρασιού από τους αμπελώνες του Μαυροβουνίου επιλέξτε τα εστιατόρια «Leonardo», «Dvor», «Caballero» και «Mareza».
Αγορές
Διάφορα χειροτεχνήματα, πορσελάνες, θρησκευτικές εικόνες, κεραμικά, τοπικά κρασιά και παραδοσιακές φορεσιές είναι τα αναμνηστικά που μπορείτε να φέρετε από το Μαυροβούνιο.
Κείμενο - φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης
...................................................................................................................................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου