Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γιατί η μεσογειακή διατροφή κάνει τη διαφορά


Γράφει η Ειρήνη Μ
plate-of-greek-salad
Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε; Δεχόμαστε τόσες πληροφορίες καθημερινά σχετικά με τη διατροφή μας και το τι είναι καλό και τι κακό για την υγεία μας αλλά και για τη σιλουέτα μας, που τελικά αναρωτιόμαστε τι να δεχτούμε και τι να απορρίψουμε.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κλασική αμερικανική διατροφή δεν είναι ό, τι καλύτερο για την υγεία.
Περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη, πάρα πολλά κατεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά, λίγες φυτικές ίνες και όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διατροφή που είναι απλή, πρακτική και σχετικά εύκολη.
Αυτή η διατροφή μπορεί να είναι η μεσογειακή, η οποία είναι κοινή σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Σε μια πρόσφατη μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο ζωής ενός Ισπανού ηλικίας 114 ετών. Το γεγονός ότι ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μακροζωία του.
Ποιες είναι, όμως, οι βασικές διαφορές μεταξύ της μεσογειακής και της αμερικανικής διατροφής;
Μια πρώτη διαφορά είναι η αποφυγή στη μεσογειακή δίαιτα των επεξεργασμένων τροφίμων και των σακχάρων. Οι επεξεργασμένες τροφές αντικαθίστανται με φυτικά τρόφιμα και τα γλυκά αντικαθίστανται με φρούτα.
Ένα άλλο κομμάτι είναι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών. Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα φασόλια και στους ξηρούς καρπούς.
Μια άλλη διαφορά έγκειται στα είδη των κρεάτων που καταναλώνονται. Αντί για κόκκινα κρέατα, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, η μεσογειακή δίαιτα εστιάζει σε πιο υγιεινά κρέατα, όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Υπάρχουν και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού. Η ιδανική κατανάλωση είναι  2- 3  ποτηράκια κόκκινο κρασί με το γεύμα κάθε βράδυ.
Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας αποτελεί η χρήση του ελαιολάδου. Οι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν αρκετά μεγάλη ποσότητα λιπαρών αλλά τα λίπη αυτά προέρχονται από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια και είναι «καλά λιπαρά», επειδή είναι ακόρεστα και / ή περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής είναι η γενναιόδωρη χρήση σάλτσας ντομάτας. Η σάλτσα ντομάτας έχει υψηλή περιεκτικότητα μεταξύ άλλων σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση. Μάλιστα ειδικά για τους άνδρες, η πρόσληψη του λυκοπενίου έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής η πίτσα μπορεί να γίνει με αλεύρι ολικής αλέσεως και με σάλτσα ντομάτας,σκόρδο, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά και λαχανικά και να είναι νόστιμη και την ίδια στιγμή συμβατή με τη μεσογειακή διατροφή.
Το κοτόπουλο και τα θαλασσινά μπορούν να μαγειρευτούν με σάλτσες ντομάτας και με βραστά ή ψητά λαχανικά και να είναι υγιεινά χωρίς να στερούνται σε γεύση και εμφάνιση.


.............................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου