Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΜΟΔΑ Κορδόνια και στυλ




ΤΑ ΤΑΠΕΙΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΑΙΑ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΣΠΑΝΤΡΙΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΨΗ, ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ



Η καταγωγή τους είναι ταπεινή. Οι εσπαντρίγιες είναι τα παραδοσιακά υποδήματα της Καταλωνίας, της Χώρας των Βάσκων και των Βαλεαρίδων νήσων, οικονομικά και ανθεκτικά στις συνθήκες διαβίωσης αγροτών και ψαράδων. Ολα αυτά μέχρι την έλευση του πρώτου τουριστικού κύματος. Τότε που οι ευκατάστατοι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι ανακάλυψαν τις χάρες του ήλιου, της θάλασσας και του ψαράδικου στυλ.
Οι εσπαντρίγιες, στην αυθεντική τους μορφή, είναι ίσιες, χωρίς τακούνι, με σόλα από πλεγμένο σπάγκο, ενώ το επάνω μέρος είναι από βαμβακερό καμβά. Μια πιο εξελιγμένη εκδοχή τους -έδεναν στον αστράγαλο- φόρεσε η Λορίν Μπακόλ στην ταινία «Key Largo» το 1948, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στη νέα τάση. Από τότε έως σήμερα, τα παπούτσια με την ισπανική καταγωγή έχουν γνωρίσει εποχές δόξας αλλά και απαξίωσης.
Στις εποχές της δόξας συγκαταλέγεται και το φετινό καλοκαίρι. Σαν από θαύμα, οι σχεδιαστές έδειξαν μαζικά την προτίμησή τους στις εσπαντρίγιες, πλημμυρίζοντας τις πασαρέλες με δεκάδες σχέδια. Από τα πλέον εκκεντρικά και δυσκολοφόρετα, έως παραλλαγές του απλού, αυθεντικού μοντέλου, σε υπέροχα χρώματα και ντεσέν κατάλληλα για μια χαλαρή βόλτα στην παραλία. Η επιλογή που θα βρείτε εδώ είναι ενδεικτική.




.......................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου