Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ποιοι οι 10 δημοφιλέστεροι προορισμοί το Πάσχα 2011

Με τη βενζίνη στα ύψη, τα πανάκριβα διόδια και τα τσουχτερά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι εκδρομείς του Πάσχα θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να περάσουν λίγες μέρες ξενοιασιάς στα χωριά τους ή σε κάποιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.



Η πληρότητα των καταλυμάτων για την πασχαλινή περίοδο κυμαίνεται στο 60% στις περισσότερες τουριστικές περιοχές, με τους ξενοδόχους να έχουν κρατήσει σταθερές ή ακόμη και να έχουν μειώσει τις τιμές ελπίζοντας ότι η σταδιακή βελτίωση του καιρού θα μεταφραστεί σε περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Φυσικά, η εικόνα διαφοροποιείται από προορισμό σε προορισμό. Για παράδειγμα, οι κρατήσεις στην Κέρκυρα έχουν ήδη φτάσει στο 80% των κλινών, ενώ η πληρότητα στα ξενοδοχεία στην Πάρο μόλις που αγγίζει το 50%. «Πρωταθλήτρια» στις μειώσεις τιμών εμφανίζεται η Μύκονος που πλέον προσφέρει δίκλινα δωμάτια με μόλις 50-60 ευρώ, ενώ σε απόλυτες τιμές ξεχωρίζει η Χαλκιδική, με ελάχιστο κόστος ανά δίκλινο τα 45 ευρώ.
«Φωτιά» όμως στις τσέπες των εκδρομέων βάζει το κόστος των μετακινήσεων. Χθες, η μέση τιμή της αμόλυβδης έκανε ρεκόρ όλων των εποχών φτάνοντας τα 1,71 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πλησιάζει τα 1,9 ευρώ σε πολλές τουριστικές περιοχές. Επίσης, για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη ο οδηγός Ι.Χ. πρέπει να πληρώσει 23,2 ευρώ μόνο για διόδια. Οσο για τα ακτοπλοϊκά, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των ναύλων με φόρους υπέρ τρίτων σε ποσοστό μέχρι 33%, έχει ως αποτέλεσμα ένας οικογενειάρχης να πρέπει να ξοδέψει ακόμη και 500 ευρώ για ένα ταξίδι στις Κυκλάδες.
Για όσους δεν θα περάσουν το Πάσχα στο χωριό τους, αλλά σκέφτονται μια εκδρομή στο… πάρα πέντε, σας παρουσιάζουμε την εικόνα δέκα δημοφιλών τουριστικών προορισμών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ττο ενδεικτικό κόστος διαμονής καθώς και το κόστος μετακίνησης. Το κόστος καυσίμων έχει υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή της αμόλυβδης και με κατανάλωση 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Πεσμένη σε σχέση με πέρσι είναι η ζήτηση για τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαρφαλιάς, το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος πέφτει αργά, σε συνδυασμό με την καθιέρωση των Καλαβρύτων ως χειμερινού προορισμού, έχει ως αποτέλεσμα η πληρότητα να μην ξεπερνά το 60%, σε αντίθεση με το 2010 που είχε ξεπεράσει το 80%. Μια μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό είναι 70 ευρώ. Το κόστος της διαδρομής Αθήνα – Καλάβρυτα με επιστροφή ανέρχεται σε 72 ευρώ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ. Υψηλη πληρότητα, της τάξης του 80% ώς 90%, παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία του Λουτρακίου από τη Μεγάλη Παρασκευή ώς τη Δευτέρα του Πάσχα, αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Δημήτρης Παππάς. Ωστόσο, η ζήτηση το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος είναι πεσμένη 40% με 50% σε σχέση με πέρσι και γι’ αυτό οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών άνω του 20%, ακόμη και την εορταστική περίοδο. Το κόστος για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινά από 50 ευρώ, ενώ το ταξίδι από την Αθήνα με επιστροφή στοιχίζει 32 ευρώ.

ΠΗΛΙΟ. Σημαντικές διακυμάνσεις παρουσιάζει η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο Πήλιο. Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, στα παραθαλάσσια χωριά του ανατολικού Πηλίου η πληρότητα είναι 35%, στο νότιο Πήλιο φτάνει το 60%, ενώ στην Πορταριά και τη Μακρυνίτσα αγγίζει το 75%. Η διανυκτέρευση με πρωινό ξεκινά από τα 80 ευρώ για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων και από τα 50 ευρώ για τα χαμηλότερης κατηγορίας. Αν ταξιδέψετε από Αθήνα, υπολογίστε 143 ευρώ για βενζίνη και διόδια (με επιστροφή).

ΑΡΑΧΟΒΑ. Για τη «Μύκονο του χειμώνα» το Πάσχα δεν είναι και η καλύτερη περίοδος αφού η πληρότητα ποτέ δεν φτάνει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γιάννης Γεωργακός, οι κρατήσεις φέτος κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, γύρω στο 60%, παρ’ ότι το χιονοδρομικό του Παρνασσού λειτουργεί κανονικά. Η διαμονή σε δίκλινο με πρωινό σε τριάστερο ξενοδοχείο στοιχίζει 50-70 ευρώ, ενώ στα τεσσάρων αστέρων φτάνει στα 100 ευρώ. Το κόστος για τη διαδρομή Αθήνα – Αράχοβα με επιστροφή ανέρχεται σε 67 ευρώ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Εβδομήντα πέντε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών περιμένουν τους επισκέπτες του Πάσχα στη Χαλκιδική. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος, η μέση πληρότητα ανέρχεται σε 60% και οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές. Η διαμονή με πρωινό σε ξενοδοχείο δύο αστέρων ξεκινά από τα 45 ευρώ, ενώ με 120 ευρώ μπορεί κάποιος να μείνει σε πεντάστερο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή. Το πρόβλημα για τους Αθηναίους και γενικότερα τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας που θα θελήσουν να ταξιδέψουν με Ι.Χ. είναι το κόστος της βενζίνης και των διοδίων που φτάνει τα 244 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα – Χαλκιδική και τούμπαλιν.

ΜΥΚΟΝΟΣ. Λίγο καλύτερη από πέρσι, αλλά όχι ικανοποιητική για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι η κατάσταση φέτος στη Μύκονο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μιχάλη Αποστόλου, ζήτηση υπάρχει κυρίως από ξένους και η πληρότητα φτάνει το 50%. Τα ξενοδοχεία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών της τάξης του 45%, με αποτέλεσμα να προσφέρονται δίκλινα δωμάτια με πρωινό στην τιμή των 50-60 ευρώ. Ο οικονομικότερος τρόπος για να ταξιδέψετε στη Μύκονο είναι από το λιμάνι της Ραφήνας. Το κόστος των ναύλων με επιστροφή για δύο άτομα με Ι.Χ. ξεκινά από τα 250 ευρώ.

ΠΑΡΟΣ. Εκτός από τη χαμηλή ζήτηση λόγω κρίσης, τα ξενοδοχεία της Πάρου αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των δυσεύρετων και ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Τάκης Αμπατζής, το αποτέλεσμα είναι τα τρία τέταρτα των ξενοδοχείων να παραμένουν κλειστά, ενώ όσα λειτουργούν να έχουν πληρότητα κάτω του 50%. Η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό κυμαίνεται από 50 ώς 70 ευρώ και τα ακτοπλοϊκά από Πειραιά με επιστροφή για δύο άτομα και ένα Ι.Χ. ξεκινούν από τα 295 ευρώ, αλλά έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το νησί των Φαιάκων αποτελεί σταθερή αξία για το ελληνικό Πάσχα αφού, παρά την κρίση, η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Παναγιώτης Μπράμος, η πληρότητα φτάνει το 80% και μπορεί να αγγίξει και το 90%. Οι τιμές έχουν παραμείνει στα περσινά επίπεδα και ξεκινούν από τα 60 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε ξενοδοχεία εκτός πόλης. Εκτός από τα εντυπωσιακά… κανάτια, στα «συν» του νησιού περιλαμβάνεται και η πυκνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Ηγουμενίτσα. Το ταξίδι μετ’ επιστροφής από Αθήνα για δύο άτομα με Ι.Χ. (μέσω της γέφυρας του Ρίου) στοιχίζει 316 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών.


ΑΙΓΙΝΑ. Η εγγύτητα στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το μεγάλο ατού της Αίγινας που για πολλούς αποτελεί προορισμό της τελευταίας στιγμής. Ετσι, παρ’ ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων ανέρχεται -προς το παρόν- στο 65%, ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Σταύρος Καλαμάκης αισιοδοξεί ότι μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εφόσον βοηθήσει και ο καιρός. Η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινά από τα 55 ευρώ, ενώ με 80 ευρώ προσφέρεται και ημιδιατροφή. Τα ακτοπλοϊκά από Πειραιά με επιστροφή στοιχίζουν 97 ευρώ για δύο άτομα με Ι.Χ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Πληρότητα της τάξης του 70% παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η αναταραχή στη βόρεια Αφρική λειτουργεί υπέρ της τουριστικής βιομηχανίας της μεγαλονήσου, με αποτέλεσμα η ζήτηση για την εορταστική περίοδο να παρουσιάζεται αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρσι και να προέρχεται κυρίως από αλλοδαπούς της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αναφέρει ο διευθυντής της Ενωσης Ξενοδόχων Νίκος Φουντουλάκης. Οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και αρχίζουν από τα 50 ευρώ για δίκλινο με πρωινό. Σε ό,τι αφορά τα ακτοπλοϊκά, το κόστος για το ταξίδι από τον Πειραιά με επιστροφή ξεκινά από τα 233 ευρώ, για δύο άτομα με Ι.Χ., χωρίς καμπίνα.




Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/04/pasxa-2011-proorismoi/#ixzz1KHHtJlhg

..........................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου