Τρίτη 19 Απριλίου 2011


 Πάσχα στο… νησί του Πάσχα!


Το μυστηριώδες «πέπλο» που καλύπτει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού το Πάσχα, αλλά και το… επίκαιρο όνομά του, αποτελούν την καλύτερη αφορμή για ένα «ταξίδι» στο μακρινό νότιο ειρηνικό ωκεανό.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, θα αποτελέσει την αφορμή για να «πάμε» ένα μακρινό ταξίδι στο ομώνυμο νησί του Πάσχα, το οποίο πάντως, ουδεμία σχέση έχει με τη χριστιανική γιορτή.
Το νησί του Πάσχα, γνωστό και ως Rapa Nui, ονομάστηκε έτσι από τον Ολλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen, ο οποίος το ανακάλυψε το 1.722 πλέοντας στο νότιο Ειρηνικό, εξαιτίας του ότι αποβιβάστηκε εκεί ανήμερα του Πάσχα!
Βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, μεταξύ της Χιλής και της Ταϊτής (3.800 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής), καλύπτει μόλις γύρω στα 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, καθώς η πλησιέστερη κατοικήσιμη περιοχή, απέχει από το νησί του Πάσχα, περίπου 5 ώρες αεροπορικώς. Η ύπαρξή του είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς ηφαιστειακών εκρήξεων, ενώ η ιστορία του και η προέλευση των πρώτων κατοίκων του, καλύπτεται από μυστήριο και αμφιλεγόμενες θεωρίες.
Αν και δε γνωρίζουμε με σιγουριά το πώς βρέθηκαν εκεί οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει ότι το απομακρυσμένο αυτό μέρος κατοικήθηκε αρχικά, από Πολυνήσιους θαλασσοπόρους που έφτασαν εκεί τυχαία μεταξύ του 400 και του 700 μ.Χ. και οι οποίοι ανέπτυξαν έναν αξιόλογο πολιτισμό, στα εύφορα εδάφη του.

περισσοτερα

http://santosight.blogspot.com/2011/04/blog-post_9252.html
..............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου