Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πασχαλιάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα



Το Πάσχα αποτελεί την μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και έχει την καταγωγή της από την εβραϊκή γιορτή «Πεσσάχ», που σημαίνει διάβαση.
Οι Χριστιανοί κράτησαν την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα και της έδωσαν νέο συμβολικό περιεχόμενο: τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.
Ανήμερα το Πάσχα όπως και το Μ. Σάββατο, υπάρχουν κάποια παραδοσιακά έθιμα που τηρούνται σε όλη την Ελλάδα, όπως το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία.
Στις ορεινές μάλιστα περιοχές της βόρειας Ελλάδας οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πασχαλινό αρνί διαθέτει προφητικές δυνάμεις. Έτσι, οι χωρικοί -και ιδιαίτερα οι βοσκοί- επιδίδονται στην «ωμοπλατοσκοπία», προφητεύοντας το μέλλον με «οδηγό» την πλάτη του σφάγιου.
Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η Δεύτερη Ανάσταση, η Αγάπη. Για την αγάπη των ανθρώπων σταυρώθηκε ο Χριστός, γι αυτό και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δώδεκα γλώσσες, συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών. "Το φίλημα της αγάπης" ανταλλάσσουν όλοι οι πιστοί, ενώ ο παπάς τους μοιράζει από ένα κόκκινο αυγό.
Σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας ρίχνουν στη φωτιά το ομοίωμα του Ιούδα ή του Οβριού. Το έθιμο, που τηρείται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές, αποτελεί ένδειξη αγανάκτησης των πιστών για την πράξη προδοσίας του Ιούδα.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ξεχωριστά έθιμα που τηρούνται σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας.
Κύθνος
Η «Κούνια» αποτελεί το πιο επιβλητικό έθιμο στην Κύθνο, καθώς το Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του "συχώριου", δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει "διαβάσει" ο παπάς, τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

περισσοτερα
http://eisodos17.blogspot.com/2011/04/blog-post_3402.html
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου