Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η αρνητική σκέψη διαστρεβλώνει την αντίληψη μας.


 

Αλλάξτε συχνότητα και σκεφθείτε θετικά!

 
Είναι γεγονός ότι η αρνητική σκέψη μπορεί να μας κατευθύνει σε λάθος συμπεριφορά.
Το πιο συνηθισμένο σφάλμα στο οποίο μπορεί να μας παρασύρει μία αρνητική σκέψη είναι όταν από μία κακή εμπειρία, ένα μεμονωμένο περιστατικό εξάγουμε ακραία συμπεράσματα και καταλήγουμε σε γενικούς κανόνες και "ετικέτες" τόσο για τους γύρω μας όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό. 
Αφαιρούμε ή απαξιώνουμε οποιοδήποτε θετικό στοιχείο της καθημερινότητας μας ενώ αντίθετα εστιάζουμε και μεγεθύνουμε οποιοδήποτε αρνητικό. 
Προβλέπουμε πάντα τη καταστροφή σε σημείο που παραιτούμαστε εκ των προτέρων από οποιαδήποτε προσπάθεια καταλήγοντας έτσι να τιμωρούμε τον εαυτό μας ζώντας συνεχώς μέσα σε θυμό και απογοήτευση.
Αφήνουμε τη ζωή να μας προσπεράσει χάνοντας το χρόνο μας με το να είμαστε θυμωμένοι και να μισαλλοδοξούμε για όλα αυτά τα άσχημα που συνεχώς συμβαίνουν ...μόνο σε εμάς και για λάθη που "τολμήσαμε" να κάνουμε απογοητεύοντας την οικογένεια μας και τον περίγυρό μας.
Για παράδειγμα...,
...ανακαλύπτουμε ότι ο σύντροφός μας, μάς απάτησε και καταλήγουμε ότι όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι και δεν αξίζει να εμπιστεύεσαι κανέναν.
...κάποιος από την παρέα κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για την εμφάνιση μας και καταλήγουμε ότι δεν αρέσουμε σε κανέναν.
...έχουμε καταφέρει πολλές φορές να φέρουμε εις πέρας δύσκολες αποστολές στην εργασία μας αλλά αν μας γίνει μία παρατήρηση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε άχρηστοι στα επαγγελματικά μας.
...δεν μπαίνουμε στο κόπο να μιλήσουμε σε κάποιον/α που μας αρέσει γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα μας απορρίψει. 

Aς αλλάξουμε συχνότητα λοιπόν, όπως αλλάζουμε σταθμό στο ραδιόφωνο όταν ακούμε κάτι που δεν μας αρέσει ή όπως αλλάζουμε κανάλι στη τηλεόραση. Ας πάψουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισό-άδειο και ας το δούμε μισό-γεμάτο.
Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο αυστηροί και επικριτικοί με τον εαυτό μας όταν κάνει λάθη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, είναι για όλους και είναι εκεί για να μας δίνουν δύναμη και όχι να μας απογοητεύουν. 
Καλό είναι να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους προσεγγίζουμε, έτοιμοι όμως να αποδεχτούμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα και πάντα με ενθάρρυνση προς τον εαυτό μας και όχι με κριτική. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθανόμαστε αποτυχημένοι αν νιώσαμε ότι αποκλίναμε από το στόχο μας ή αισθανθούμε ότι δεν ευχαριστήσαμε τους άλλους. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για εμάς και όχι γιατί επιζητούμε την επιβράβευση των άλλων.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ονειροπολεί για το μέλλον και επιλέγετε την θετική θεώρηση των πραγμάτων.
Μην αφήνετε αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος να επισκιάζουν το παρόν. Δείτε το παρελθόν σας συγκαταβατικά και προχωρήστε.

Μπείτε στη θέση του άλλου.
Κάθε φορά που κάνετε μία αρνητική σκέψη, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τον εαυτό σας από απόσταση, σαν ένα τρίτο μάτι και αναρωτηθείτε:
- μήπως μειώνω τον εαυτό μου κάνοντας αυτή τη σκέψη?
- σίγουρα έχω ευθύνη για αυτή την κατάσταση?
- αυτή η κατάσταση είναι όντως τόσο σημαντική ή διαστρεβλώνω την πραγματικότητα?
- μήπως υπάρχει και άλλη σκοπιά των πραγμάτων?

...............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου