Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Festival MAR.T.O., το κουκλοθέατρο γίνεται προνόμιο των μεγάλων



Η πρωτοτυπία του φεστιβάλ Mar.t.o. (Festival Marionnettes et Theatre Objet) έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει παραστάσεις κουκλοθεάτρου για μεγάλους. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, ο όρος «κουκλοθέατρο» περιλαμβάνει αφενός όλα τα είδη και τις φόρμες του θεάτρου κούκλας / αντικειμένου και αφετέρου εκδοχές του είδους, που στηρίζονται στο συνδυσμό τεχνικών θεάτρου κούκλας / αντικειμένου με τη μουσική, το χορό και τη χρήση πολυμέσων.  Καινοτόμο είναι επίσης το φεστιβάλ ως προς τον τρόπο διοργάνωσης και διεξαγωγής του, καθώς συνδιοργανώνεται από 5 διαφορετικά θέατρα γειτονικών περιοχών και με αυτόν τον τρόπο «απλώνεται» σε έξι κοντινές μεν, διαφορετικές δε περιοχές κοντά στο Παρίσι.
Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη περίπτωση από αυτό που έχουμε συνηθίσει και συμβαίνει στην Ελλάδα. Αντί δηλαδή να έχεις πολλά φεστιβάλ το ένα δίπλα στο άλλο που δείχνουν τα ίδια πράγματα – όπως συμβαίνει το καλοκαίρι στους δήμους της Αττικής – οι φορείς αυτοί συνενώνονται για να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο από άποψη καλλιτεχνικής παραγωγής φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται σε όλες τις περιοχές. Έτσι, αφενός το κόστος παραγωγής μοιράζεται, αφετέρου το κοινό όλων των περιοχών ικανοποιείται. Το Mar.t.o. είναι ένα καλό παράδειγμα του ότι δεν είναι πάντοτε η έλλειψη χρημάτων ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία ξεχωριστών πολιτιστικών γεγονότων και θεσμών, αλλά κυρίως η έλλειψη κατάλληλων και καταρτισμένων ανθρώπων, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικού προγραμματισμού όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και διοίκησης.
Στην εφετινή 11η έκδοση, το φεστιβάλ παρουσιάζει 7 παραγωγές Γάλλων, Βέλγων και Ολλανδών καλλιτεχνών καθώς και τη Νύχτα Κουκλοθεάτρου, η οποία περιλαμβάνει 16 παραστάσεις που παρουσιάζονται σε όλους τους χώρους του Theatre Jean Arp σε μία μόνο νύχτα – από τις 20:00 έως τα ξημερώματα.
Τιμώμενες ομάδες στη Νύχτα Κουκλοθεάτρου είναι αφενός η Βέλγικη ομάδα Gare Centrale της Agnes Limbos, η οποία παρουσιάζεται στο φεστιβάλ με τις 4 παραγωγές της Power of love, Rubby Rubbish, Irregular και Troubles και η ομάδα S.O.U.P.E. της Dauphine Bardot, η οποία παρουσίαζει τις παραγωγές Sous le jupon, Orphee Manipulations, Au plaisir d’ offrir και Vanite. Η γυναίκα τόσο ως φιγούρα όσο και ως συμπεριφορά αποτελεί κεντρικό στοιχείο της δουλειάς της Bardot. Το Sous le jupon είναι μία παράσταση με καρτέλες – δακτυλόκουκλες, η οποία διεξάγεται κάτω από το μισοφόρι εποχής της ηθοποιού / κουκλοπαίκτριας. Διαλεκτική είναι και η σχέση ηθοποιού – κούκλας στην παράσταση Vanite, με θέμα τη γυναικεία φιλαρέσκεια και πρωταγωνίστρια τη Barbie. Αποσπάσματα από την παράσταση μπορείτε τη δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανοίγουν οι Ολλανδοί Duda Paiva με την παράσταση Malediction, η οποία κέρδισε το Βραβείο Νέων Κριτικών στο Φεστιβάλ της Μπανιαλούκα στην Πολωνία. Εμπνευσμένη από το Μάγο του Οζ προτείνει μια ευρωπαϊκή εκδοχή μουσικοχορευτικού κουκλοθεάτρου στον αντίποδα του αμερικάνικου μιούζικαλ. Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για την αισθητική της παράστασης και των Duda Paiva στο βίντεο που ακολουθεί.

Οι Γαλλικές συμμετοχές στο φεστιβάλ καλύπτουν αριθμητικά παραπάνω από το ήμισυ του προγράμματος και αισθητικά πολλά διαφορετικά είδη θεάτρου κούκλας. Οι Arnaud Vidal και Natacha Muet  του Theatre du Rugissant – που εμφανίζονται με την παράσταση Dans l’ OEil du judas – προτείνουν ένα θέαμα 

περισσοτερα


...........

......................................................






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου