Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πρωτοπόρος κομμουνιστής δημιουργός



Το Σαββατοκύριακο (16 - 17/4), πραγματοποιείται στον Περισσό το διήμερο συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ



Στον Κώστα Βάρναλη είναι αφιερωμένο το διήμερο 
επιστημονικό συνέδριο, με τίτλο «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει», που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16 (10.00. - 20.00) και 17 Απρίλη (10.00 - 15.00), στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό, μετά την επιτυχία του επιστημονικού συνεδρίου για τον Γ. Ρίτσο, που διοργάνωσε στις 21-22/11/2009 η ΚΕ (το βιβλίο με τα υλικά από αυτό το συνέδριο διατίθεται από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»).

Τα συνέδρια αυτά αποσκοπούν στη μελέτη και ανάδειξη του έργου μεγάλων κομμουνιστών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, και αποτελούν σημαντικό όπλο στην πολύπλευρη σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη. Απευθύνονται στην εργατική τάξη, στη νεολαία και ιδιαίτερα στους κομμουνιστές και φιλο-κομμουνιστές καλλιτέχνες, καθώς επιδιώκουν παράλληλα να φωτίσουν τις αρχές της μαρξιστικής αισθητικής και να διερευνήσουν τη μέθοδο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού μέσα από το έργο κορυφαίων εκφραστών του, με σκοπό οι σημερινοί δημιουργοί να διδαχτούν απ' τα επιτεύγματά τους και να τα ξεπεράσουν.
Στο συνέδριο θα χαιρετίσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Χιόνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Την εισηγητική ομιλία θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ΄ αφεντικό».
Στην έναρξη θα υπάρχει θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο λογοτεχνικό έργο του Βάρναλη, ενώ στο διήμερο θα γίνουν δεκάδες εισηγήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους του επιστημονικού, καλλιτεχνικού κόσμου και του λαϊκού κινήματος, Ελληνες και ξένους για το στρατευμένο στα κομμουνιστικά ιδανικά, πρωτοπόρο ποιητή, στο πλαίσιο των τριών ενοτήτων: «Οδηγητής μιας νέας εποχής», «Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη», «Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο». Σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου, η είσοδος είναι ελεύθερη.

περισσοτερα
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6196909&publDate=13/4/2011
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου