Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς



Ένα από τα ελάχιστα διεθνή φεστιβάλ παραστατικών τεχνών που διαθέτουμε στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς συμπληρώνει εφέτος 12 χρόνια και παρουσιάζει μέσα σε 10 ημέρες (από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου) 14 παραστάσεις από διάφορες χώρες, σεμινάρια και άλλα ενδιαφέροντα παράλληλα γεγονότα.
Αναφορικά με το παραστασιακό μέρος του φεστιβάλ, τον κορμό του προγράμματος συνθέτουν 8 παραστάσεις από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία και την Κορέα, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τεχνικών και αισθητικών κατευθύνσεων του θεάτρου κούκλας και της παντομίμας.
Ειδικότερα, από την Κορέα το Κουκλοθέατρο Hyundai παρουσιάζει την παράσταση «Κουκλόπολη», μία μουσικοχορευτική παράσταση βασισμένη σε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κορέας, τα οποία ερμηνεύουν σαράντα κούκλες. Από τη Ρωσία, το Δίδυμο – βαλίτσα Kvam παρουσιάζει το «Έργο για τέσσερα χέρια ή πώς α κάνετε τα πάντα από το τίποτα». Από τη Γερμανία το Κουκλοθέατρο Hille Puppille έρχεται με την παράσταση «Τρελά Μικρά Γουρουνάκια», αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Από την Αυστρία το Μουσικό Εικαστικό Κουκλοθέατρο της Karin Schafer εμφανίζεται με την παράσταση «Πίνακες σε μία έκθεση», στην οποία παρουσιάζονται επί σκηνής τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα. Το Skromlehjulet Figurteater από τη Νορβηγία φέρνει μία παράσταση για ενήλικες το “Peepshow” (μπανιστήρι). Πρόκειται για μία «ιδιωτική» παράσταση διάρκειας 6 λεπτών. Κάθε 6 λεπτά τρεις θεατές προσκαλούνται στην παράσταση, κάθονται σε μικρές καρέκλες, ακούν από ακουστικά και βλέπουν την παράσταση από μικρές τρύπες σε μία επιφάνεια, σαν να έκαναν μπανιστήρι.  Οι ξένες παραγωγές ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή του γνωστού ισπανικού θιάσου Bambalina, με την παράσταση χαρτοθεάτρου «Χειροτεχνία», η οποία θα παρουσιαστεί και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στις 2 Οκτωβρίου. Ένα μικρό απόσπασμα από την παράσταση, μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο:

Από ελληνικής πλευράς, στο βασικό κορμό του προγράμματος συγκαταλέγονται η ομάδα Hocus Pocus με την παράσταση Μαύρου Θεάτρου «Η μουσική μας εμπνέει» και η ομάδα μιμικής Πλεύσις με την παράσταση ανοιχτού χώρου “Pret – a – porter”, αποσπάσματα από την οποία μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ελληνικών παραστάσεων «Η πηγή των χρωμάτων» και «Η μύγα» από το Κουκλοθέατρο της Λίλιαν Χαριτάκη – Άσιμου, «Λεμονιά» από το Θέατρο Τέχνης Νεύμα, «Όποιος έχει τη μύγα» και «Φακιρίσματα» από την ομάδα Ζλουχτήρια και «Μια φορά και ένα καιρό ένα κομμάτι έλειπε» από την ομάδα X-Saltibagos.
Εξίσου πλούσιο και ενδιαφέρον με το παραστασιακό τμήμα του φεστιβάλ είναι και το τμήμα των παράλληλων γεγονότων που περιλαμβάνει μία Διημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο, τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών, μία έκθεση με κούκλες και σκηνικά του Κουκλοθεάτρου Τιριτόμπα και τα ακόλουθα σεμινάρια – εργαστήρια:
1.    Εργαστήριο της Αντιγόνης Παρούση,  Επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Εκπαιδευτικές εφαρμογές βασισμένες στην πορεία και την εξέλιξη του θεάτρου σκιών στο χρόνο»
2.    Σεμινάριο κοινωνικού θεάτρου με τον Ισπανό καθηγητή κοινωνικού θεάτρου Koldobika Vio
3.    Βιωματικό εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά με τίτλο «Η φάρμα των ζώων» από τις θεατρολόγους Ειρήνη Αμπουμόγλι και Μαρία Μανάση.
4.    Master Class από το Κουκλοθέατρο Hyundai επάνω στις τεχνικές του παραδοσιακού Κορεατικού κουκλοθεάτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.kilkis-festival.gr


http://www.busart.org/2010/08/06/12%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου