Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αιγύπτιοι οι... αρτηριοσκληρωτικοί



Αιγύπτιοι οι... αρτηριοσκληρωτικοί


Στοιχεία από μούμιες δείχνουν ότι η αρτηριοσκλήρωση ήταν μια συνήθης αρρώστια στην αρχαία Αίγυπτο
Στα έργα ζωγραφικής των τάφων της κοιλάδας του Νείλου, η αριστοκρατία της Αιγύπτου εμφανίζεται λυγερή, όμορφη και, πάνω απ΄ όλα, υγιής. Οι ερευνητές όμως είχαν από καιρό τις αμφιβολίες τους κατά πόσον η ζωή στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας στην αρχαία Αίγυπτο ήταν τόσο ρόδινη. Αλλωστε οι Αιγύπτιοι γιατροί είχαν παρατηρήσει, τουλάχιστον από το 1500 π. Χ. συμπτώματα στηθάγχης, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς τους, τα οποία είχαν καταγράψει σε ιατρικούς παπύρους.

Ωστόσο δεν ανέφεραν πόσο συχνά έβλεπαν αυτές τις περιπτώσεις. Ερώτημα που απαντάται τώρα από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τους καρδιολόγους Αντελ Αλαμ της Ιατρικής Σχολής του Καΐρου και Γκρέκορι Τόμας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι αφού εξέτασαν 44 μούμιες ατόμων της ανώτερης τάξης, που διατηρούσαν ακόμη αναγνωρίσιμο καρδιαγγειακό ιστό, διαπίστωσαν ότι το 45% από αυτές παρουσίαζε σκλήρυνση των αρτηριών.



περισσοτερα
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=394255&h1=true
...............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου