Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: Το ΚΘΒΕ σπάει την κρίση

ΚΘΒΕ: η σεζόν κλείνει με 48% περισσότερους θεατές, 66,7% μεγαλύτερες εισπράξεις και έλλειμμα μειωμένο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Αν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ήλεγχαν αναλυτικά τις επιδόσεις των οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου, θα στέκονταν σίγουρα στην ξέφρενη αναπτυξιακή πορεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: 48% περισσότεροι θεατές, 66,7% μεγαλύτερες εισπράξεις και έλλειμμα μειωμένο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ είναι οι επιδόσεις που κατέγραψε την περίοδο 2010-2011 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Συνολικά τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ παρακολούθησαν 179.452 θεατές. Πρωταθλήτρια η «Λωξάντρα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνίστρια τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, που έκοψε 70.000 εισιτήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παίρνοντας το «ΟΚ» για να συνεχιστεί και του χρόνου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τον απολογισμό της χρονιάς. «Δείχνει ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας μας τίμησε, τίμησε τις επιλογές μας, και το μόνο που μπορούμε να αισθανόμαστε είναι ευγνωμοσύνη και αίσθημα ευθύνης όσον αφορά τη συνέχεια. Είχα πει κάθε Θεσσαλονικιός να γίνει χορηγός αγοράζοντας ένα εισιτήριο και πράγματι η Θεσσαλονίκη στήριξε το ΚΘΒΕ», λέει στον «Α». Οσο για το πολυσυζητημένο χρέος του ΚΘΒΕ, αυτό έχει μειωθεί από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 2,5 -«παλεύουμε να το μειώσουμε κι άλλο», λέει ο κ. Χατζάκης-, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που τις εποχές του γιγαντισμού του ΚΘΒΕ έφτασε τους 330 συρρικνώθηκε στους 240 (με λήξη συμβάσεων, μετατάξεις κ.λπ.). «Ο μαξιμαλισμός έχει παθογένειες», σημειώνει ο διευθυντής του Θεάτρου. Ο ίδιος αποδίδει την καλή πορεία του ΚΘΒΕ και στις επιπτώσεις της... κρίσης: «Ο κόσμος επαναπροσδιόρισε τις εξόδους του με την κρίση, δεδομένου ότι τα νυχτερινά μαγαζιά, το λάιφσταϊλ, σημείωσαν καθίζηση. Επιπλέον το ΥΠΠΟ μας βοηθάει: μας εξαίρεσε από την περικοπή του 30% και μας έδωσε έκτακτη επιχορήγηση, ενώ γίνεται προσπάθεια να μην ενταχθούμε στις ΔΕΚΟ».
«Να δείξουμε αλληλεγγύη»
Οσο για τη συνέχεια; «Θα ανακοινώσουμε σε 15 μέρες το πρόγραμμα της νέας περιόδου. Ετοιμάζουμε ένα ρεπερτόριο που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες του πληθυσμού, μία βεντάλια με το ελληνικό έργο ξανά στο κέντρο (τα οκτώ στα δέκα έργα θα είναι ελληνικά), αλλά και εξωστρέφεια και δράσεις κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Το "Θέατρο κατ' οίκων" θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και η ομάδα των επτά θα γίνει ομάδα των 60 ανθρώπων, θα πάμε σε κέντρα Αλτσχάιμερ, ΚΑΠΗ, ΚΕΘΕΑ, σωφρονιστικά καταστήματα. Παράλληλα η προετοιμασία υποψηφίων για δραματικές σχολές ανοίγει σε όλη τη Β. Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή 300 παιδιά προετοιμάζονται για εξετάσεις δωρεάν και θα ενισχυθούν οι δράσεις για τους νέους».
Ο κ. Χατζάκης επιμένει στην κοινωνική αποστολή του Θεάτρου. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας χωρίς λαϊκισμό και με συγκροτημένη οικονομική πολιτική. Να δείξουμε αλληλεγγύη. Η θεατρική κοινότητα πιστεύει ότι από την τέχνη βρίσκουμε τον πόνο, ενώ στην πραγματικότητα από τον πόνο βρίσκουμε την τέχνη. Το θέατρο οφείλει να είναι εφημερεύον και παρηγορητικό για την κοινωνία των πολιτών».

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=95172
.......................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου