Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Συμβατικοί γάμοι

να με έναν γνωστό ψυχίατρο, σύμβουλο ζευγαριών, το 70% των γάμων είναι συμβατικοί. Μπορεί να μη ξεκινάνε με αυτές τις προϋποθέσεις. Ποια νέα άραγε που περιμένει τον πρίγκιπα του παραμυθιού θέλει να καταλήξει σε μια καθαρά κοινωνική σύμβαση για τα μάτια του κόσμου; Κι όμως. Αρκετά γεγονότα του κοινωνικού μας περίγυρου με κάνανε να αναθεωρήσω πολλές από τις απόψεις μου για την ευτυχία που μπορεί να προσφέρει ο γάμος. Θα ήθελα να μιλήσω πολύ ανοικτά. 


Θα ήθελα να στηλιτεύσω καταστάσεις. Δε ξέρω όμως κατά πόσο μου επιτρέπεται. Κατά πόσο οι καταστάσεις που θα θίξω θα με κάνουν να μετανιώσω που άνοιξα το στόμα μου και το πιο σίγουρο είναι να σκανδαλίσουν πολλούς. Θέλω να μιλήσω. Με πνίγουν ερωτηματικά. Με βασανίζουν αν θέλετε. Και λέω γιατί; Γιατί όλοι οι γάμοι που γνωρίζω, νέων παιδιών ηλικίας 20-26 που αποφασίζουν να παντρευτούν, και είναι πολλά τα ζευγάρια που γνωρίζω, πιστέψτε με, παντρεύονται γιατί ανήκουν στον ίδιο χώρο και έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις και λένε ‘ από εδώ ένα καλό παιδί Α πεποιθήσεων, από δω μια καλή κοπέλα Α πεποιθήσεων και ίδιων αρχών, τους συναντούν και λένε γιατί όχι; Αφού συμβαδίζουμε στα πιστεύω γιατί να μη παντρευτούμε; Να κάνουμε παιδιά, πολλά παιδιά (ελπίζω να καταλάβατε για ποιο χώρο μιλάω) και να ζήσουμε σύμφωνα με τις ίδιες πεποιθήσεις και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τις ίδιες πεποιθήσεις μας για να προκόψουν στη ζωή τους; Εξανίσταμαι και λέω ΓΙΑΤΙ;;; 


Γιατί τέτοιες κοινωνικές συμβάσεις μόνο γιατί ανήκουμε στον ίδιο ‘χώρο’ με τις ίδιες πεποιθήσεις; Το συζήτησα με μια φίλη για την ξαδέλφη της που παντρεύτηκε πρόσφατα. ‘Θες τη γνώμη μου; Συμβατικός γάμος’. Και εκνευρίστηκα. Που πήγε αυτό το υπέροχο στοιχείο, κομμάτι του Έρωτα; Γιατί να ζούμε για τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό; Για να γίνω πιο σαφής και συγκεκριμένη θα αναφέρω κάποια παραδείγματα απτά, με αλλαγμένα ονόματα αλλά ίδιες καταστάσεις. Όλα προέρχονται από παιδιά του ίδιου χώρου και της ίδιας κίνησης. Γνωρίζω τουλάχιστο 6 ζευγάρια ηλικίας 20-28 άντε κάποιοι 30 που επειδή άνηκαν στον ίδιο χώρο και την ίδια κίνηση, παντρεύτηκαν. Και λέω η όλη κατάσταση κατάντησε ‘αηδία’. Τέτοια σύμβαση. Έλεος. Μέχρι πρότινος πίστευα πως θα ευτυχούσα κι εγώ εάν έπαιρνα κάποιον από τον ίδιο ‘χώρο’. Με τα ίδια πιστεύω. Τώρα όμως αναθεώρησα και λέω ‘με τίποτα’. Σίγουρα για να πετύχει ένας γάμος πρέπει να υπάρχει μια καλή βάση επικοινωνίας, σύμπνοια ψυχής, ταύτιση απόψεων, ίσως παρόμοια ενδιαφέροντα. Όχι όμως επειδή μόνο και μόνο ζούμε στον ίδιο ‘χώρο’ να κάνουμε ένα γάμο σύμβαση.


 Γνωρίζω ένα ζευγάρι. Αυτός ήθελε να παντρευτεί. Αυτή ήθελε να παντρευτεί. Γνωρίστηκαν και σε 2 μήνες παντρεύτηκαν! Έλεος!! 


Ένα άλλο παράδειγμα. Φίλη. Σε 8 μήνες σχέση πήγε και γνώρισε επίσημα τα πεθερικά της και αρραβωνιάστηκε τον καλό της γιατί γνωστοποιήθηκε η σχέση τους και για κοινωνικούς λόγους πίεσης όπως άφησαν να διαφανεί από μισόλογα, αρραβωνιάστηκαν για να μη σκανδαλίσουν τον κύκλο τους. Άλλο ζευγάρι. Σε 6 μήνες γνωρίστηκαν, αρραβωνιάστηκαν, παντρεύτηκαν και μετά 20 μέρες του γάμου η κοπέλα έμεινε έγκυος. Το παιδί είναι φίλος του αδελφού μου. Βαριέται αφόρητα την συζυγική ζωή. Καλεί απεγνωσμένα στη κυριολεξία τους φίλους του για pro για να διασκεδάσει την ανία και την πλήξη του. Η γυναίκα του κάθεται μαζεμένη διακριτικά σε μια γωνιά και δε μιλάει. Απλά παρακολουθεί τα τεκτενόμενα.


 Γνωρίζω άλλα δυο ζευγάρια. Οι κοπέλες διατείνονται ότι τα αγόρια τους τις είδαν και τις ερωτεύθηκαν τρελά (ο ένας μάλιστα τη στάμπαρε, διατείνεται πριν 4 χρόνια στο γάμο της αδελφής της απλά ντρεπόταν να κάνει κίνηση… Και λες.. Μπα; Τώρα ξύπνησε και τη θυμήθηκε;) Ότι επρόκειτο για κεραυνοβόλο έρωτα. Οι φίλοι τους όμως σε στενό κύκλο ενημερώνουν και λένε ότι αυτά είναι ψέματα κα τους γνώρισαν αυτοί με τον ίδιο απώτερο σκοπό και με την ίδια παραπάνω λογική. Και λες Ψέμματα; Έλεος!! Το αστείο είναι ότι οι κοπέλες μένουν αμέσως έγκυες, μετά 1, 2 μήνες και λες πάλι Έλεος!! Και το πιο αστείο είναι ότι σχεδόν όλες επιθυμούν την πολυτεκνία γιατί αυτός είναι ο ‘φυσικός νόμος’ και είναι θέλημα Θεού! Πάλι Έλεος!!


 Ευτυχώς ο Πνευματικός μου έχει τελείως διαφορετική αντίληψη!! Μα γιατί να παντρευτώ; Μου λένε όλοι: Είναι που ζηλεύεις που παντρεύονται γνωστές σου, της ηλικίας σου, και συ θα καταλήξεις στο ράφι εάν δε κάνεις κάτι, το συντομότερο. Να το βράσω τέτοιο γάμο. Γεμάτο κοινωνικό καθωσπρεπισμό και σύμβαση..


 Θέλω να ερωτευτώ. Όχι γιατί ανήκω στον ίδιο ‘ χώρο’ απλά για να χαρώ το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ζωής. Ακόμα και αν πρόκειται για μια απλή σχέση. Δε 
http://tostekitispsonaras86.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου