Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αποκαθίσταται η «Επίδαυρος του Ιονίου»


Mπορεί να αναδειχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο του διασημότερου αρχαίου θεάτρου της Ελλάδας. Αναδεικνύεται και το θέατρο των Δελφών

Επεμβάσεις αποκατάστασης και προστασίας δύο σημαντικών αρχαίων μνημείων ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η πρώτη αφορά το θέατρο των Δελφών που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και πήρε τη σημερινή μορφή του στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα, στη βορειοδυτική γωνία του και σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους και μπορούσε να φιλοξενήσει 5.000 θεατές.
Η προμελέτη για τις εργασίες αφορά την αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου και την συγκράτησή του με επιχωματώσεις, όπου αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και την συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που σώζονται.
Θα διατηρηθούν οι ιστορικές βλάβες που υπέστη το μνημείο κατά τη διάρκεια των αιώνων, χωρίς να προστεθούν εδώλια, παρά μόνο όπου θεωρηθεί απαραίτητο, όπως στα ακραία σημεία των κερκίδων για να μην ολισθαίνουν.
Η προμελέτη έγινε με ανάθεση του σωματείου Διάζωμα, την πρώτη αυτού του είδους. Οπως είπε ο πρόεδρός του Σταύρος Μπένος, στη συνέχεια σειρά παίρνουν αντίστοιχες επεμβάσεις σε Δήλο, Αρχαιολογικό Πάρκο και Θέατρο Ορχομενού, Ερέτρια, Ορχομενό Αρκαδίας και άλλα μνημεία.
Η Επίδαυρος του Ιονίου
Στην δεύτερη περίπτωση θα αναδειχθεί το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, μόλις έξι χιλιόμετρα από την Πρέβεζα.
Περιλαμβάνεται στις υποδομές της πόλης που έχτισε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π. Χ.
Χτίστηκε έξω από τα τείχη στην περιοχή Προάστιο και ήταν από τα μεγαλύτερα της εποχής του, με χωρητικότητα 15.000 θεατών.
Την μελέτη προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης εκπόνησε το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.
Οι μελετητές εξάλλου σκέφτονται να διατηρηθούν τα χαράγματα και τα γκράφιτι διάσημων περιηγητών του 18ου αιώνα που άφησαν τα ίχνη τους σε σημεία του μνημείου.
Με την αποκατάσταση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει (ρωγμές, καταρρεύσεις, χάσματα, φθορές από όμβρια ύδατα, μηχανικές καταπονήσεις από ρίζες φυτών, αποσαρθρώσεις κονιαμάτων και αποκολλήσεις τοιχοποιιών), το συγκεκριμένο θέατρο μπορεί να αναδειχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου, σύμφωνα με ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου