Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Νομπέλ Ειρήνης 2011: ποιες το πήραν και γιατί




nikitries nobel

Ποιες είναι οι φετινές νικήτριες που πήραν το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011 και για ποιους λόγους;
Η 72χρονη Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Αφρική και πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γουίλιαμ Τόλμπερτ το 1970. Το 1985 τάχθηκε εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, κάτι που της στοίχισε δεκαετή φυλάκιση και τελικά εξορία. Το 1997 επέστρεψε στη χώρα και διεκδίκησε την προεδρία, αλλά έλαβε μόλις 10% των ψήφων. Ο Πρόεδρος Τέιλορ την κατηγόρησε για προδοσία και εκείνη οργάνωσε εκστρατεία για την ανατροπή του. Το 2006 το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς κατέταξε την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ στην 51η θέση των ισχυρότερων γυναικών στον κόσμο.

Η λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση του ειρηνικού κινήματος που βοήθησε να λήξει ο Β’ Εμφύλιος Πόλεμος της Λιβερίας. Πιο συγκεκριμένα, κινητοποίησε γυναίκες από διάφορες ομάδες, χριστιανές και μουσουλμάνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική «αποχή από το σεξ».

Η Ταουακούλ Κάρμαν είναι πολιτικός της Υεμένης και ακτιβίστρια που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και τον εκδημοκρατισμό της χώρας της, ως επικεφαλής της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, η οποία ιδρύθηκε το 2005. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Υεμένη συμμετείχε ενεργά και συνελήφθη τρεις φορές για τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η Επιτροπή των Βραβείων Νομπέλ στην ανακοίνωσή της, «υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, στη δημοκρατία και στην ειρήνη στην Υεμένη».
Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο συνοδεύει το βραβείο Νομπέλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου