Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

"Cirkus Columbia" στη Λιουμπλιάνα


Η ταινία Cirkus Columbia του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς προβλήθηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. Ο Ντάνις Τάνοβιτς σε δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA τόνισε ότι η ταινία είναι το τελευταίο μέρος μίας απροσχεδίαστης τριλογίας.

«Οι τριλογίες είναι πάντα σχεδιασμένες, αλλά η συγκεκριμένη ήταν συμπτωματική», ανέφερε ο σκηνοθέτης σημειώνοντας ότι η ταινία Cirkus Columbia μαζί με την ταινία No Man’s Land που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2002 και το Triage με τον Κόλιν Φάρελ (2009) εστιάζουν στις συνέπειες του πολέμου.

Το νέο του κινηματογραφικό έργο, τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν κατά ένα μεγάλος μέρος στην πόλη Βίπαβα, στη νοτιοδυτική Σλοβενία είναι μία ιστορία αγάπης. Η ιστορία διαδραματίζεται λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το 1991 και προβάλει την καθημερινή ζωή σε ένα μικρό χωριό, στο οποίο οι άνθρωποι δεν ανέμεναν την έκρηξη του πολέμου.

Μετά από δύο δεκαετίες στη Γερμανία ο πρωταγωνιστής, Ντίβκο, τον οποίο ενσαρκώνει ο θρυλικός Μίκι Μανοΐλοβιτς , επιστρέφει στην πατρίδα του με μία κόκκινη Mercedes και τις τσέπες γεμάτες χρήματα, μαζί με τη φίλη του και τη γάτα για να διεκδικήσει το οικογενειακό σπίτι από την εν διαστάσει σύζυγό του και το γιο του.

Η ταινία έχει λάβει δεκάδες βραβεία, είπε ο σκηνοθέτης σημειώνοντας ότι είναι ευτυχής επειδή τα περισσότερα ήταν βραβεία κοινού, τα οποία θεωρεί τα πιο ειλικρινή.

"Οι ταινίες μου είναι προσωπικές ιστορίες που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό. Γύρισα την ταινία Cirkus Columbia έχοντας στο μυαλό τη γενιά των γονιών μου. Είναι μία επιστολή αγάπης προς τη χώρα μου και προς τη γενιά των γονιών μου, που λέει: κοιτάξτε τι είχαμε και τι χάσαμε".

Ο Ντάνις Τάνοβιτς γεννήθηκε στη Βοσνία το 1969 και μεγάλωσε στο Σαράγεβο. Στη διάρκεια του πολέμου πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας για το στρατό στο μέτωπο των συγκρούσεων. Το 1994 πήγε στο Βέλγιο και σπούδασε κινηματογράφο.
συνέχεια »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου