Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!


    μαστογραφία Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!
Στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η μαστογραφία προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

Η μαστογραφία γίνεται με ειδικό μηχάνημα, τον μαστογράφο, και είναι η πιο κατάλληλη εξέταση για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού ή άλλα προβλήματα στο γυναικείο στήθος.

Η μαστογραφία δηλαδή είναι ουσιαστικά μια ακτινογραφία των μαστών της γυναίκας.


Είναι ανώδυνη εξέταση, εκτός από μια ελαφριά ενόχληση από την πίεση που ασκείται στο μαστό από τις ειδικές πλάκες του μαστογράφου.

μαστογράφος


Μπορεί η ψηλάφιση από τον γιατρό ή η αυτοεξέταση, από την ίδια τη γυναίκα, να είναι επίσης σημαντική για να εντοπιστεί έγκαιρα ένας όγκος, ωστόσο με τη μαστογραφία εντοπίζονται όγκοι με μέγεθος ελάχιστα χιλιοστά ή χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Καμιά γυναίκα από την ηλικία των 40 ετών και πάνω δεν πρέπει να παραλείπει την προληπτική μαστογραφία της μια φορά το χρόνο. Αν στην οικογένεια σας έχει εμφανιστεί καρκίνος του μαστού στο παρελθόν, τότε καλό είναι ρωτήσετε το γυναικολόγο σας μήπως πρέπει να κάνετε μαστογραφία πριν τα σαράντα, γιατί η κληρονομικότητα είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του μαστού

αίτια καρκίνου μαστούΜολονότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως δημιουργείται ο καρκίνος, έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα:

1) η παχυσαρκία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση
2) η έλλειψη άσκησης
3) η κακή διατροφή, χωρίς πολλά φρούτα και λαχανικά
4) το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες
5) ορμονικοί παράγοντες

Πού γίνονται οι μαστογραφίες

είδη μαστογραφίαςΟι μαστογραφίες γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ειδικευμένα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και σε κινητές μονάδες εφοδιασμένες με μαστογράφο.


Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν 2 είδη μαστογραφίας:

- η παλιότερη αναλογική μαστογραφία και
- η νεότερη ψηφιακή μαστογραφία

Αν μπορείτε να επιλέξετε, διαλέξτε την ψηφιακή μαστογραφία γιατί προσφέρει καλύτερη εικόνα με λιγότερη ακτινοβολία και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα μάθετε αμέσως.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά το site Μαστογραφίες EmBIO για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
 http://coolweb.gr/ti-einai-mastografia--karkinos-mastou-plirofories/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου