Υπάρχουν παιδιά που μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, χρησιμοποιούν ακόμα πιπίλα και δεν μπορούν να την κόψουν. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και δένονται τόσο πολύ με μία πιπίλα; Μήπως πρέπει να του πεις το παραμύθι της “Νεράιδας Πιπιλίνας”;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου εξηγεί τους λόγους που το παιδί χρησιμοποιεί την πιπίλα, τι ζημιές προκαλεί στο μικρό αλλά και τι πρέπει να προσέξεις...
Σύμφωνα με τον Φρόιντ το πρώτο στάδιο της ζωής του ανθρώπου διακρίνεται από την αναζήτηση της ευχαρίστησης και αυτή το παιδί την εξασφαλίζει μέσα από τον θηλασμό. Έτσι λοιπόν η πιπίλα είναι το υποκατάστατο του μαστού της μητέρας και δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι είναι διαρκώς κοντά στη μαμά του και με αυτό τον τρόπο νιώθει ασφαλές και ήρεμο.
Μεγαλώνοντας το παιδί πολλές φορές για πολλούς λόγους δεν ξεπερνάει το στάδιο αυτό, μένει καθηλωμένο στην εποχή εκείνη που ήταν κολλημένο στη μαμά του και που αισθανόταν μεγάλη ασφάλεια, Άρα προκειμένου να συνεχίσει να νιώθει ασφάλεια, κρατά την πιπίλα και μένει ένα μωρό.
Η πιπίλα κάνει ζημιές
Για να προχωρήσει το παιδί, να ξεμλποκάρει, να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί φυσιολογικά σε όλους τους τομείς πρέπει να ξεκολλήσει από το πρώτο στάδιο, το στοματικό. Άρα πρέπει να πετάξει την πιπίλα η οποία του κάνει και άλλες ζημιές, όπως να χαλάει τα δόντια του παιδιού και να παραμορφώνει την στοματική κοιλότητα δημιουργώντας δυσαρθρίες, δηλαδή να δυσκολεύει το παιδί στο να προφέρει διάφορα φωνήματα ή να γεμίζει τα δόντια του με τερηδόνα.
Γι' αυτό λοιπόν την πιπίλα θα πρέπει μέχρι τα 2 του χρόνια να καταφέρουμε να του την κόψουμε και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.
Πες του το παραμύθι της “Νεράιδας Πιπιλίνας”
Αν πάλι το παιδί έχει περάσει τα δύο του χρόνια και εξακολουθεί να θέλει την πιπίλα και δεν την έχουμε κόψει ακόμη, θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό παραμύθι της “Νεράιδας Πιπιλίνας” η οποία φέρνει μα πιπίλα σε κάθε μωρό που γεννιέται γιατί δεν έχει δοντάκια, αλλά όταν τα δοντάκια του βγουν, παίρνει την πιπίλα για να την δώσει σε ένα καινούριο μωρό και αφήνει πίσω της ένα δώρο για το παιδάκι που έβγαλε δοντάκι και δεν έχει ανάγκη την πιπίλα.
Σίγουρα όταν εμείς είμαστε σταθεροί και αποφασισμένοι και αντέξουμε τις πιέσεις του παιδιού που δεν θα κρατήσουν περισσότερο από λίγα 24ωρα, θα καταφέρουμε να κόψουμε την πιπίλα και το παιδί να μην έχει και κανένα πρόβλημα.
Προσοχή! Το θέμα είναι....
1.Να πιστέψουμε εμείς ότι είναι για το καλό του παιδιού να πετάξει την πιπίλα για πολλαπλούς λόγους.
2.Να μην κάνουμε πίσω επειδή το παιδί γκρινιάζει και εμείς δεν αντέχουμε την γκρίνια του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου