“Το φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος άψογα”. Αυτή την αισιόδοξη διαβεβαίωση, κόντρα στην κρίση και την γκρίνια, έδωσε στη “ΜτΚ” ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος...
Η γιορτή των μικρομηκάδων αρχίζει αύριο με προβολές στον κινηματογράφο “Ολύμπια” και το Δημοτικό Ωδείο, ανταμώματα στις πανέμορφες πηγές της Αγίας Βαρβάρας και συζητήσεις μέχρι πρωίας στα γραφικά στενά της Δράμας και στο αίθριο του φεστιβάλ.
Στο μενού της διοργάνωσης περιλαμβάνεται η προβολή 120 και πλέον ταινιών από όλο τον κόσμο: 73 ταινίες θα διαγωνιστούν στα δύο ελληνικά διαγωνιστικά τμήματα -το 34ο κεντρικό πρόγραμμα και το 5ο ψηφιακό πρόγραμμα “Digi2011”-, ενώ 54 ταινίες από 43 χώρες θα προβληθούν στο πλαίσιο του 17ου διεθνούς προγράμματος.
Ο κ. Παπαδόπουλος, ψυχή του φεστιβάλ επί χρόνια (αναμένεται η ανανέωση της θητείας του), έκανε και φέτος ό,τι καλύτερο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα πλούσιο σε προβολές, συζητήσεις, παρουσιάσεις σκηνοθετών, εκθέσεις, συναυλίες. Το μόνο που θα απουσιάζει από τις φετινές εκδηλώσεις είναι οι καθιερωμένες βιβλιοπαρουσιάσεις.
Ο πυρήνας βέβαια είναι οι ταινίες. Οι δημιουργίες νέων παιδιών από όλο τον κόσμο σε αυτήν τη πρώτη τους είσοδο στον κόσμο της έβδομης τέχνης, αφού η μικρού μήκους ταινία θεωρείται αναμφίβολα ο προθάλαμος για τη δημιουργία ενός μεγάλου μήκους φιλμ.
Έντονο κοινωνικό στοιχείο
Η μεγαλύτερη συμμετοχή, όσο σφίγγουν και τα πράγματα οικονομικά, βρίσκεται αναμφίβολα στο κομμάτι της ψηφιακής παραγωγής. “Φανταστείτε ότι προβλήθηκαν 200 ταινίες και από αυτές προκρίθηκαν 46”, μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος. Θεματολογικά, πάλι, εκεί που συνήθως σκαλώνει η ελληνική παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο “τα φιλμ είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο φέτος. Νομίζω ότι από τα τρία τελευταία χρόνια φέτος είναι η καλύτερη χρονιά”, δήλωσε.
Στις περισσότερες ταινίες εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων (ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές). “Φέτος όμως υπεισέρχεται πολύ έντονα το κοινωνικό στοιχείο. Έχουμε και ταινίες που ασχολούνται με την πολιτική κατάσταση, με την οικονομική κρίση και με φαινόμενα κοινωνικά, όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία κτλ.”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ συνάμα διαπίστωσε πως “πια οι νέοι έλληνες κινηματογραφιστές κινούνται με αρκετή άνεση από το δράμα στη σάτιρα, στην κωμωδία, στην επιστημονική φαντασία”.
Ξεπαγώνει η Καπναποθήκη
Παρά την προβληματική κατάσταση στα οικονομικά της Ελλάδας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δράμας διαβεβαιώνει ότι η κρίση δεν έχει ακουμπήσει την ουσία του φεστιβάλ. “Οικονομικά μπορεί και τα βγάζει πέρα, επειδή υπάρχει ένας δήμος που όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει το φεστιβάλ ανεξάρτητα με το ποια παράταξη είναι στην εξουσία. Η πόλη επίσης το αντιμετωπίζει υπερκομματικά και είναι απόδειξη η αγαστή συνεργασία της κινηματογραφικής κοινότητας με την εκάστοτε δημοτική αρχή και το υπουργείο Πολιτισμού”, επισήμανε. Τη λειτουργία του θεσμού δεν ενόχλησε ούτε η αλλαγή σκυτάλης από πέρυσι στην τοπική αυτοδιοίκηση, “γιατί φαίνεται ότι οι Δραμινοί σέβονται τον θεσμό”, τόνισε.
Αυτό το αισιόδοξο κλίμα έρχεται να ενισχύσει το ξεπάγωμα ενός χρόνιου ζητήματος του φεστιβάλ, που έχει να κάνει με τους χώρους του. “Παραμένουμε στους ίδιους, αλλά φέτος υπήρξε μια κινητικότητα από τον δήμο Δράμας για ενεργοποίηση της υπόθεσης αναπαλαίωσης της περίφημης Καπναποθήκης. Εκεί πια, αν το έργο ολοκληρωθεί σύντομα, σε μερικά χρόνια το φεστιβάλ θα έχει μια αντάξια του κύρους του βάση”, ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Γνωστά ονόματα στις επιτροπές
Η γιορτή στη Δράμα άρχισε με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις μέρες πριν. Η γνωστή ενότητα “Εκτός των τειχών”, που πραγματοποιείται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ολοκληρώνεται σήμερα με την προβολή της ταινίας “Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων” του Δήμου Αβδελιώδη.
Αύριο το απόγευμα στο Ωδείο ανοίγει με λαμπρότητα η αυλαία του φεστιβάλ. Εκεί θα τιμηθεί ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, ενώ θα υπάρξει και αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παράλληλα με τις προβολές, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις θεάτρου δρόμου, συναυλίες και εικαστικές εκδηλώσεις. Η αυλαία θα πέσει στις 24 Σεπτεμβρίου με την απονομή των βραβείων και συναυλία των “Χειμερινών Κολυμβητών”.
Γνωστά ονόματα απαρτίζουν τις κριτικές επιτροπές. Στην κεντρική επιτροπή πρόεδρος είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δήμος Αβδελιώδης και μέλη της ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης, η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, σκηνοθέτης, Χάρης Παπαδόπουλος και ο τεχνικός κινηματογράφου Νίκος Σφέτσας.
Στο ψηφιακό πρόγραμμα τις ταινίες θα κρίνει επιτροπή αποτελούμενη από τον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη (πρόεδρο), τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Τάσο Γουδέλη και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιάννη Δασκαλοθανάση (μέλη). Στο διεθνές πρόγραμμα την επιτροπή συναποτελούν ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος ως πρόεδρος και μέλη οι σκηνοθέτες Πατρίς Καρέ (Γαλλία), Γκόραν Ραντοβάνοβιτς (Σερβία), Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (Τουρκία) και ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Νορβηγίας Τόμας Στέντεραπ.
Ο κριτικός σχολιασμός και η αποτίμηση των δύο ελληνικών προγραμμάτων θα γίνει από τον σέρβο κριτικό κινηματογράφου, μέλος της FIPRESCI, Μπόζινταρ Ζέτσεβιτς, ενώ την αποτίμηση του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα κάνει η ιστορικός κινηματογράφου Ιωάννα Αθανασάτου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αφιερώματα σε δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές σχολές, τη La Femis του Παρισιού και την Εθνική Ακαδημία Κινηματογράφου της Νορβηγίας. Ειδική παρουσίαση τους θα γίνει την Πέμπτη 22 του μήνα παρουσία των εκπροσώπων τους. Την Παρασκευή 23 του μήνα η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διοργανώνει ημερίδα για την κατάσταση της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας.
makthes.gr
http://www.pinnokio.gr/2011/09/34_19.html