Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Προσφυγή 24 πανεπιστημίων στο ΣτΕ κατά του νόμου για ΑΕΙ






Του Αποστολου Λακασα
Η συναίνεση των κομμάτων είναι απαραίτητη για να αποφασισθεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (Αntenna).
«Αν δεν συμφωνήσουν και τα άλλα κόμματα, μπορεί να πάμε και με το παλαιό σύστημα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά της φετινής Α΄ Λυκείου (τα οποία θα εξεταστούν για πρώτη φορά με το νέο εξεταστικό σύστημα το σχολικό έτος 2013-14) δεν έχουν λόγο να είναι αγχωμένα. «Να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους. Τους έχουμε πει ότι οι εξετάσεις θα είναι σε λίγα μαθήματα, 4 ή 5, και ξέρουν ότι όποια μαθήματα κι αν δώσουν, θα τα κάνουν και στο σχολείο τους», είπε η υπουργός. Βέβαια, από τη φετινή Α΄ Λυκείου έχει αρχίσει να εφαρμόζεται νέο πρόγραμμα σπουδών που θα αναπτυχθεί στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου του 2012-13 και 2013-14 αντίστοιχα. Πάντως, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι ο διάλογος για το νέο εξεταστικό σύστημα θα αρχίσει το επόμενο διάστημα στη διακομματική επιτροπή.
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου νόμου για τα ΑΕΙ κατέθεσαν χθες τα 24 πανεπιστήμια της χώρας. Συγκεκριμένα -με πρόθεση να καταδείξουν το αρραγές του μετώπου που έχει οργανωθεί κατά του νόμου- για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας όλα τα πανεπιστήμια προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις της υπ. Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται η εκλογική διαδικασία ανάδειξης των πανεπιστημιακών, που θα αποτελέσουν τα πρώτα 8 μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) σε κάθε ΑΕΙ, καθώς και η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής των 8 μελών. Το 15μελές Σ.Ι. αποτελείται από 8 πανεπιστημιακούς, έναν εκπρόσωπο των φοιτητών και 6 εξωπανεπιστημιακούς, που θα επιλεγούν από τα ενδοπανεπιστημιακά μέλη του Σ.Ι. Στην προσφυγή τονίζεται ότι με τη συμμετοχή εξωτερικών μελών στο Σ.Ι. πλήττεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο (στο άρθρο 16) αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πάντως, έως τώρα μόνο στο ΤΕΙ Σερρών έγιναν εκλογές για το Σ.Ι., ενώ στα πανεπιστήμια η διαδικασία έχει παγώσει.
Τέλος, οι φοιτητές που απαρτίζουν το κίνημα των «Ανοιχτών Σχολών» σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί διάλογος για τα ΑΕΙ, ζητούν τη συμμετοχή των φοιτητών και τονίζουν ότι «οι σχολές άνοιξαν λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού φοιτητών που εκπροσωπούν ο καθένας τον εαυτό του, και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές».
 http://exopaideia.blogspot.com/2011/12/24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου