Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αισθάνεστε "χάλια": Έχετε το "σύνδρομο του 21ου αιώνα"






Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι; Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και υποφέρετε από χαμηλή λίμπιντο, ενώ παράλληλα έχετε προβλήματα δυσπεψίας και πεινάτε πολύ; Αν αυτή η λίστα των φαινομενικά ασύνδετων συμπτωμάτων σάς ακούγεται οικεία, τότε κατά πάσα πιθανότητα υποφέρετε κι εσείς από αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «σύνδρομο του 21ου αιώνα» ή αλλιώς «παρενέργεια του σύγχρονου lifestyle». Η επιστημονική ονομασία όλων αυτών των μη συγκεκριμένων συμπτωμάτων είναι «επινεφριδιακή κόπωση» και η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται οδήγησε στην αναγνώριση του όρου και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Η νέα αυτή πάθηση, που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες, οφείλεται στην υπερκόπωση των επινεφρίδιων αδένων. Ρόλος των επινεφριδίων είναι η παραγωγή της ρυθμιστικής ορμόνης κορτιζόλης τις περιόδους που ο οργανισμός τελεί σε κατάσταση στρες. Δεδομένου, όμως, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απίστευτα στρεσογόνος, οι επινεφρίδιοι αδένες λειτουργούν σε βαθμό εξουθένωσης. Ολο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης και ο οργανισμός να μην μπορεί τελικά να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε συνθήκες πίεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας, ωστόσο έχουν διαρκώς μια αίσθηση κόπωσης. Συχνά μάλιστα καταφεύγουν στον καφέ, τα ροφήματα τύπου cola και άλλες διεγερτικές ουσίες για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η επινεφριδιακή κόπωση διαγιγνώσκεται δύσκολα, καθώς οι αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας ανιχνεύουν την υπολειτουργία των επινεφριδίων μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος διάγνωσής της είναι ένα τεστ σάλιου όπου μετριούνται οι ορμονικοί δείκτες.

Και σε αυτή την πάθηση, όμως, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, φρούτα και συμπληρώματα μαγνησίου και βιταμινών B5, B12 και C βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει. Η συχνή άσκηση, σε συνδυασμό με μικρά διαστήματα ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση του στρες.
http://georgelaios.blogspot.com/2010/01/21.html
/
.............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου